Prima pagină » Local » Numărul de cazuri de coronavirus prezente la UPU Iași a scăzut după circa trei săptămâni! Mulți pacienți au nevoie de suport de oxigen
Numărul de cazuri de coronavirus prezente la UPU Iași a scăzut după circa trei săptămâni! Mulți pacienți au nevoie de suport de oxigen

Numărul de cazuri de coronavirus prezente la UPU Iași a scăzut după circa trei săptămâni! Mulți pacienți au nevoie de suport de oxigen

13 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

După o perioadă de aproape trei săptămâni de când UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a devenit asemenea unei secții de terapie intensivă pentru pacienții COVID-19, situația s-a mai liniștit. Cazurile severe au fost transferate la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

În Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, în urmă cu o săptămână, pe data de 5 aprilie 2021, erau mai mulți pacienți COVID-19 pozitiv după o perioadă de creștere constantă. Astfel, până la orele de prânz ale acelei zile erau 20 de pacienți infectați cu coronavirus dintre care 10 erau cu necesar mare de oxigen, 7 pe ventilator, dintre care doi erau intubați, iar ceilalți erau pe ventilație non-invazivă cu presiune pozitivă. Mai erau 10 pacienți cu necesar de oxigen în debite de la 2 la 10 litri, care urmau să fie internați pe o secție obișnuită de COVID-19. O săptămână mai târziu, respectiv pe 12 aprilie 2021, cazurile de coronavirus din UPU erau mai puține, încă din urmă cu o zi nu mai erau pacienți în terapie intensivă. Au rămas însă prezente cazurile care au nevoie de suport de oxigen permanent.

„La momentul actual nu sunt pacienți COVID-19 în ATI, confirmați în UPU. Așteptăm rezultatul pentru un pacient ventilat. Mai sunt 7 pacienți suspecți pentru care se așteaptă rezultatele, unul are nevoie de oxigen, 8 litri”, a declarat dr. Ovidiu Popa, de la UPU SMURD Iași.

Județul Iași s-a clasat pe locul 12 pe țară ca număr de cazuri noi de coronavirus. 69 de ieșeni au fost confirmați pozitiv în 24 de ore

De la debutul pandemiei COVID-19 și până pe 12 aprilie 2021 au fost confirmate 40.253 de persoane infectate cu coronavirus. În total, numărul deceselor au ajuns la 747. În județul Iași au fost efectuate 437 de teste în perioada 11-12 aprilie 2021, au fost confirmate pozitiv alte 69 de persoane, iar 12 de pacienți au fost externați din spitale. Ieri, 12 aprilie 2021, mai erau libere cinci paturi ATI în unitățile medicale din județul Iași: două paturi ATI la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase, un pat la Spitalul de Recuperare, un pat la Spitalul C.F. Iași și unul la Spitalul „Sf. Spiridon”.

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 124 de paturi: 11 paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 9 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 11 paturi la Spitalul de Recuperare, 34 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 15 la Spitalul Militar și 44 la Spitalul C.F. Pașcani. Pe de altă parte, ieri erau ocupate 476 de paturi în spitalele suport COVID-19. Dintre acestea, 74 de paturi erau de Terapie Intensivă, astfel: 9 paturi ATI erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 10 la Unitatea Mobilă de la Spitalul de Boli Infecțioase, 8 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi ATI la Spitalul Municipal Pașcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iași, 19 la Spitalul de Neurochirurgie și 12 paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Trei paturi de terapie intensivă, ocupate la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași

Ieri, 12 aprilie 2021, au fost înregistrate patru decese în întervalul ultimelor 24 de ore. În zona ATI Covid de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași erau ocupate trei paturi. În ceea ce privește zona medicală COVID-19 de la unitatea medicală, s-a raportat că erau ocupate două paturi din cele cinci stabilite pentru această secție. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, ieri erau ocupate două paturi ATI. Alți 6 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația din unitatea medicală.

La Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate trei paturi ATI. La nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri s-a raportat un număr de 2.254 de persoane care se aflau în izolare și 1.465 de persoane care erau carantinate la domiciliu. De la începutul pandemiei și până în prezent, autoritățile au emis în total 40.568 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 41.267 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Peste 280 de persoane vaccinate anti-COVID-19 au avut reacții adverse ușoare

În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienților care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, în perioada 11-12 aprilie 2021, echipajele mobile au realizat 57 de recoltări la domiciliu. Mai exact, au fost realizate 42 de recoltări de DSP Iași și 15 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Odată cu debutul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași în cadrul centrelor pentru imunizarea populației, au fost efectuate până pe 12 aprilie 2021 un număr de 159.379 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 89.995 au fost vaccinate cu prima doză și 69.384 cu cea de-a doua doză. Pe data de 11 aprilie 2021 au fost vaccinate 1.813 de persoane, dintre care 533 de persoane au primit prima doză și 1.280 de persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 284 de reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`