Prima pagină » Actualitate » Numărul de cazuri COVID-19 din Iași a crescut din cauza nerespectării măsurilor de protecție. Medicii atrag atenția asupra situației îngrijorătoare și avertizează ieșenii asupra pericolului la care se expun
Numărul de cazuri COVID-19 din Iași a crescut din cauza nerespectării măsurilor de protecție. Medicii atrag atenția asupra situației îngrijorătoare și avertizează ieșenii asupra pericolului la care se expun

Numărul de cazuri COVID-19 din Iași a crescut din cauza nerespectării măsurilor de protecție. Medicii atrag atenția asupra situației îngrijorătoare și avertizează ieșenii asupra pericolului la care se expun

23 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Numărul cazurilor de COVID-19 din Iași a crescut de la o zi la alta în special din cauza nerespectării măsurilor de protecție. Medicii atrag atenția și avertizează ieșenii asupra pericolului la care se expun. Majoritatea pacienților care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase prezintă forme medii ale bolii

La nivelul municipiului Iași, situația pacienților cu COVID-19 este din ce în ce mai îngrijorătoare. Medicii ieșeni avertizează că suntem pe punctul de a ajunge într-o situație fără precedent dacă măsurile de siguranță nu vor fi în continuare respectate. COVID-19 a început să afecteze din ce în ce mai mulți tineri și copii, iar reprezentanții spitalelor unde se internează astfel de cazuri sunt ocupate la capacitate maximă.

Medicii îndeamnă ieșenii să respecte măsurile de protecție pentru a limita răspândirea bolii. Aceștia au observat că unul din 10 ieșeni poartă corect masca de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul și unul din 5 poartă mască. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt doar 10, 12 locuri libere, iar secția de Terapie Intensivă a unității medicale este ocupată la capacitate maximă. La Spitalul Căi Ferate din Iași s-au suplimentat paturile cu 20 pentru a primi afluxul de pacienți diagnosticați cu COVID-19 în ultimele zile.

Prof. dr. Doina Azoicăi: „Purtați măștile atât în spații închise, cât și în spații deschise dacă intrați în contact cu un grup de persoane”

Ieșenii s-au relaxat, iar numărul de cazuri de COVID-19 a crescut considerabil. Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, avertizează că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 va crește dacă ieșenii nu vor păstra măsurile de siguranță.

„Atâta vreme cât ne dorim să ajungem la o situație de normalitate, fiți alături de autorități. Relaxare nu înseamnă nerespectarea măsurilor de siguranță. Continuați să pastrați măsurile de siguranță, continuați să păstrați distanțarea, să evitați colectivitățile, purtați măști. Purtați măștile atât în spații închise, cât și în spații deschise dacă intrați în contact cu un grup de persoane. Respectați măsurile de igienă a mâinilor, spălați-le cu apă și săpun, decontaminați suprafețele”, spune prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți medici epidemiologi din România.

După redeschiderea mall-urilor și a sălilor de sport, numărul de pacienți cu COVID-19 a crescut considerabil

Președintele Societății Române de Epidemiologie spune că creșterea sau scăderea numărului de pacienți cu COVID-19 stă în mâinile populației. În numai câteva zile de la redeschiderea mall-urilor și a sălilor de sport, atât la nivel local, cât și la nIvel național, numărul de pacienți cu COVID-19 a crescut cu 50 la sută.

„Dat fiind faptul că am avut o săptămână în care am înregistrat la nivel național sub 200 de cazuri cu COVID-19, am concluzionat că s-au respectat aceste măsuri de siguranță. Orice relaxare presupune respectarea acestor măsuri. Atenție sporită! Situația este îngrijorătoare. La timpul actual avem peste 300 de cazuri de COVID-19 și 10 decese. Ne așteptăm ca populația să înțeleagă riscurile la care se supune prin nerespectarea măsurilor de siguranță și, totodată, să nu uite de puterea de contagiozitate a acestui tip de virus”, adaugă prof. dr. Doina Azoicăi.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Spitalul de Boli Infectioase din Iași este în aceeași situație ca și în plină pandemie cu COVID-19”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, susține că numărul de îmbolnăviri de COVID-19 este pe o pantă ascendentă și că oamenii ar trebui să respecte în continuare măsurile de siguranță.

„În ultimele zile am văzut un număr crescut de cazuri, un număr constant crescut de cazuri. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este în aceeași situatie ca și în plină pandemie cu COVID-19. Lucrăm la capacitate maximă și am transferat spre colegii noștri de la Spitalul «Căi Ferate» din Iași un număr de pacienți în speranța că vom asigura locuri libere pentru pacienții confirmați în weekend. De asemenea, la Terapie Intensivă avem 9 paturi din 9 ocupate. Luăm în calcul transferul pacienților, dacă e necesar, către Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iași”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

A crescut numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților

Ieri, la nivelul județului Iași erau înregistrate 74 de cazuri de coronavirus la pacienți cu vârste cuprinse între 45 și 50 de ani, 50 de cazuri la pacienți cu vârste între 50 și 60 de ani, 45 de cazuri la pacienți de 60-70 de ani, 29 de cazuri la pacienți cu vârste între 30 și 40 ani. Totodată, statistica arată că 25 de pacienți infectați cu COVID-19 au 70-80 de ani, 25 de pacienți au între 18 și 30 de ani, 12 pacienți au între 70 și 80 de ani. Nici în rândul copiilor și adolescenților situația nu este foarte roz.

Ieri, 22 iunie, 7 pacienți cu vârste între 10 și 18 ani erau diagnosticați cu COVID-19, 4 pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 10 ani, un copil de 6 luni și o persoană de 95 de ani. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează că noul tip de coronavirus afectează din ce în ce mai mult copiii și adolescenții. Statistica este îngrijorătoare. Unul din 5 ieșeni poartă mască, 1 din 10 poartă masca incorect și foarte mulți frecventează grupuri de 6, 7 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`