Prima pagină » Local » Numărul cazurilor de gripă și Covid-19 este din ce în ce mai mic la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Vom avea o vară liniștită”
Numărul cazurilor de gripă și Covid-19 este din ce în ce mai mic la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Vom avea o vară liniștită”

Numărul cazurilor de gripă și Covid-19 este din ce în ce mai mic la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Vom avea o vară liniștită”

16 apr. 2022, 02:00, 5 ,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii ieșeni au observat o scădere îmbucurătoare a numărului cazurilor de gripă, dar și diminuarea cazurilor de infecție SARS-CoV-2. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului ”Sf. Parascheva” din Iași, recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție

În ultimele săptămâni, Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, a fost luat cu asalt de pacienții infectați cu virusul gripal, în timp ce numărul cazurilor Covid-19 era deja în scădere. În ultimele zile, și numărul pacienților confirmați pozitiv cu gripă a scăzut vizibil, iar medicii răsuflă ușurați. Ieri, 15 aprilie 2022, la Iași au fost confirmate doar 40 de noi cazuri de Covid-19.

”Numărul cazurilor de gripă și Covid-19 este în continuă scădere, din fericire. Vom avea o vară liniștită. În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași mai sunt internați puțini pacienți cu gripă. Aceștia sunt în stare bună, dar au nevoie de observație medicală. Nu este niciun caz grav sau vreun pacient internat în ATI nici cu gripă, dar nici cu Covid-19. Odată cu încălzirea vremii s-a produs și această schimbare a ratei de îmbolnăvire. Recomand în continuare respectarea măsurilor de protecție și prevenție, în special purtarea măștii în spațiile aglomerate”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Peste 100 de cazuri de gripă la Iași în acest sezon

La Iași, cel mai întâlnit tip de gripă a fost A. Dacă la începutul lunii martie 2022, la Iași erau 6 cazuri de gripă, în ultima săptămână, numărul pacienților cu gripă a crescut semnificativ, fiind confirmate peste 40 de noi cazuri, în total, în acest sezon fiind confirmați 107 pacienți cu gripă. Dintre aceștia, 44 de cazuri au fost de gripa A, subtip H3 și 63 de cazuri – de tip A nesubtipate. De la începutul sezonului au fost confirmate 803 cazuri de gripă la nivel național.

De la debutul campaniei gratuite de vaccinare împotriva gripei și până în prezent, județul Iași a primit 92.065 de doze de vaccin, dintre care 77.776 sunt deja administrate. În perioada 08-10.04.2022 au fost efectuate 40 de doze. În prezent, în stocul DSP Iași mai sunt 1.913 doze, care urmează să fie distribuite pentru persoanele aflate în campania de vaccinare antigripală. Campania gratuită de vaccinare a început la Iași în luna octombrie 2021.

Virusul A al gripei este dominant printre ieșeni în acest sezon

Oamenii de știință împart gripa de tip A în alte două subtipuri bazate pe proteinele care trăiesc pe suprafața virusului. Aceste proteine, hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N), ajută virusul să se atașeze de celulele din corp, provocând infecția. Există 18 subtipuri diferite de H în gripa A, care variază de la gripa H1 la H18. Există 11 subtipuri de N, variind de la N1 la N11. Fiecare subtip are, de asemenea, tulpini diferite, care influențează în continuare virusul și îl face să sufere mutații. Simptomele frecvente ale infecției cu virusul gripal de tip A pot fi confundate cu alte afecțiuni respiratorii. În timp ce în unele cazuri mai ușoare gripa poate trece fără simptome semnificative, cazurile severe de gripă de tip A pot pune viața în pericol.

Spre deosebire de răceala obișnuită, în gripă, simptomele apar brusc. Semnele frecvente ale unei infecții gripale sunt: tuse, secreții nazale sau nas înfundat, strănut, durere de gât, febră, durere de cap, oboseală, frisoane, dureri de corp.

Comentarii
  • Noroc de Rusia cu Ucraina ça de nu mai avea cativa ani de Covid si valuri care mai de care mai mari, jigodiilor !

  • o luati de la capat din toamna?????? javre imputite mana in mana cu doctorii, carora le place maxim in pandemie sa nu faca nimic si sa incaseze salarii exagerate

  • Multumim, domnule doctor, pentru mesajul pozitiv!

  • Constantin Matei

    Ce oameni „de nimic”! Limbaj suburban, intelegere asupra situatiei deloc, oameni liberi, daci! 🙂 Nu „aplecati urechea”, atata pot, saracii! Multa sanatate medicilor si celor care ne ingrijesc!

  • Costel Asandei

    Multa sanatate, domnu doctor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`