Prima pagină » Local » Numărul cazurilor de gripă crește alarmant la Iași! 77.357 de ieșeni s-au vaccinat împotriva bolii
Numărul cazurilor de gripă crește alarmant la Iași! 77.357 de ieșeni s-au vaccinat împotriva bolii

Numărul cazurilor de gripă crește alarmant la Iași! 77.357 de ieșeni s-au vaccinat împotriva bolii

05 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Zeci de ieșeni au luat cu asalt Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! În luna martie, la Iași, au fost idenficate peste 50 de cazuri de gripă. De la începutul sezonului nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal

Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, a fost luat cu asalt de pacienții infectați cu virusul gripal. Medicii s-au confruntat în ultima lună cu câteva zeci de cazuri de gripă. Cel mai întâlnit tip de gripă fiind A, subtip H3. Dacă pe data de 6 martie 2022 erau înregistrate la Iași 6 cazuri, în ultima săptămână numărul pacienților cu gripă a crescut semnificativ, fiind confirmate peste 40 de noi cazuri. De la începutul sezonului au fost confirmate 403 cazuri de gripă la nivel național.

”În acest moment, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», Iași, sunt peste 20 de pacienți confirmați prin test PCR cu diagnosticul de gripă, cu forme medii și severe de boală. Pacienții care prezintă semne și simptome de gripă se pot prezenta în triajul Spitalului Clinic de Boli Infectioase pentru evaluare și recomandare de tratament specific. Gripa este o infecție acută virală, foarte contagioasă, care afectează căile respiratorii superioare și/sau inferioare, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe moderate până la severe, conducând uneori chiar la deces”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Peste 70 de mii de persoane vaccinate împotriva gripei, la Iași

De la debutul campaniei gratuite de vaccinare împotriva gripei și până în prezent, județul Iași a primit 92.065 de doze de vaccin, dintre care 77.357 deja administrate. În perioada 01-03.04.2022 au fost efectuate 39 de doze. În prezent, în stocul DSP Iași mai sunt 1.913 doze, care urmează să fie distribuite pentru persoanele aflate în campania de vaccinare antigripală. Campania gratuită de vaccinare a început la Iași în luna octombrie 2021. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizați cu prioritate cei cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special cu boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor.

La nivel național, până la data de 27.03.2022, au fost vaccinate antigripal 1.490.760 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Virusul A al gripei este dominant în acest sezon

Oamenii de știință împart gripa de tip A în alte două subtipuri bazate pe proteinele care trăiesc pe suprafața virusului. Aceste proteine, hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N), ajută virusul să se atașeze de celulele din corp, provocând infecția. Există 18 subtipuri diferite de H în gripa A, care variază de la gripa H1 la H18. Există 11 subtipuri de N, variind de la N1 la N11. Fiecare subtip are, de asemenea, tulpini diferite care influențează în continuare virusul și îl face să sufere mutații.

Simptomele frecvente ale infecției cu virusul gripal de tip A pot fi confundate cu alte afecțiuni respiratorii. În timp ce în unele cazuri mai ușoare gripa poate trece fără simptome semnificative, cazurile severe de gripă de tip A pot pune viața în pericol. Spre deosebire de răceala obișnuită, in gripă simptomele apar brusc. Semnele frecvente ale unei infecții gripale sunt: tuse, secreții nazale sau nas înfundat, strănut, durere de gât, febră, durere de cap, oboseală, frisoane, dureri de corp.

Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, programați un consult la medic. Persoanele care prezintă un risc crescut de complicații gripale, cum ar fi cele care au peste 65 de ani sau care au un sistem imunitar slăbit, ar trebui să solicite tratament medical imediat. În cazuri rare, gripa poate fi mortală. Din fericire, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *