Numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 a depășit 50 de milioane la nivel global, arată o analiză Reuters. Cel de-al doilea val al pandemiei s-a produs în ultimele 30 de zile și reprezintă un sfert din totalul îmbolnăvirilor în lumea întreagă.
Potrivit Reuters, arată că octombrie a fost cea mai neagră lună a pandemiei, media ultimelor șapte zile arătând că numărul cazurilor crește cu peste 500.000, mai exact cu 540.000 în fiecare zi.
Statele Unite au înregistrat peste 100.000 de cazuri zilnice în cel de-al doilea val al pandemiei, iar în Europa a existat o creștere majoră a îmbolnăvirilor, ceea ce a contribuit la o explozie pe plan mondial.
În China, aproximativ 1,25 de milioane de oameni au murit de la începutul pandemiei, care a apărut la finele lui 2019.
Numărul foarte mare de cazuri de Covid-19 în Europa
Europa, care are aproximativ 12 milioane de cazuri, este cea mai afectată regiune, depăşind America Latină. Mai mult, 24% dintre decesele provocate de Covid-19, s-au înregistrat în Europa.
Situația este cu atât mai gravă cu cât la nivelul continentului a fost raportat aproximativ 1 milion de infecţii noi de coronavirus la 3 zile, adică 51% din totalul mondial, mai arată analiza Reuters.
Potrivit mediei ultimelor şapte zile, Franţa înregistrează 54.440 de cazuri pe zi, un nivel mai ridicat decât în India, care are o populaţie mult mai numeroasă.
Lockdown impus în mai multe țări europene
Al doilea val de coronavirus pune la încercare sistemele de sănătate din Europa, fapt ce a determinat Germania, Franţa şi Marea Britanie să impună cetăţenilor o nouă rundă de lockdown. Prim ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a semnat miercuri, 4 noiembrie, un decret ce instaurează carantina totală pe întreg teritoriul naţional începând de joi, 5 noiembrie, de la ora locală 22:00 (21:00 GMT), informează miercuri mass-media din Peninsulă, citată de AFP.
Italia a fost prima ţară din Europa afectată de epidemia de COVID-19, în luna februarie a acetui an. Italia a înregistrat peste 39.000 de decese la mai mult de 750.000 de cazuri. Alte măsuri restrictive, care urmează să fie detaliate în ziua respectivă de Conte şi vor fi în vigoare până la 3 decembrie, au fost de asemenea decise, inclusiv închiderea centrelor comerciale în weekend.
Potrivit decretului emis de premier, cele 20 de regiuni ale Italiei vor fi împărţite, potrivit presei, în trei zone – verde, portocaliu şi roşu – în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice şi în care vor fi aplicate măsuri mai mult sau mai puţin restrictive.
Ce restricții au fost impuse în România
Începând de astăzi, 9 noiembrie 2020, în vederea stopării extinderii pandemiei de coronavirus, se vor aplica noi măsuri de prevenție. Toți românii sunt obligați să poarte mască de protecție indiferent de valoarea ratei de incidență, este încurajată munca la domiciliu și decalarea programului, unitățile de învățământ preuniversitar se vor închide, activitățile desfășurându-se în mediul on-line, circulația în intervalul orar 23.00-05.00 este interzisă, fiind introdusă și declarația pe proprie răspundere, aniversările și petrecerile sunt interzise, piețele agroalimentare în aer liber se închid și magazinele se închid la ora 21.00 (cu câteva excepții).
Masca devine obligatorie în toată România
Potrivit Hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.