Prima pagină » Economic Local » Numărul apicultorilor din Iași, înscriși în agricultura ecologică, în creștere. Se mai pot depune documentele la Direcția Agricolă
Numărul apicultorilor din Iași, înscriși în agricultura ecologică, în creștere. Se mai pot depune documentele la Direcția Agricolă

Numărul apicultorilor din Iași, înscriși în agricultura ecologică, în creștere. Se mai pot depune documentele la Direcția Agricolă

13 dec. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A crescut numărul apicultorilor din Iași care s-au înscris în agricultura ecologică în ultimul an. Cei interesați să obțină certificatul mai pot depune documentele la Direcția Agricolă

A crescut numărul apicultorilor din Iași care au obținut atestatele de producători ecologici în anul 2023. Pentru a primi acest document, ieșenii trebuie să depună dosarul la Direcția Agricolă. În prezent sunt atestați ecologic 23 de producători din Iași.

Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Ieșenii se mai pot înscrie în agricultura ecologică

Numărul ieșenilor care au devenit producători cu certificat ecologic a crescut anual. Astfel, dacă în 2021 erau 300 de producători, iar în 2022 s-au înregistrat 346 de producători, numărul ar putea fi mai mare în acest an, potrivit specialiștilor din domeniul agricol. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure.

Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Cei care comercializează produsele ecologice le pot vinde cu prețuri duble sau triple față de cele produsele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice care prevede mai multe reguli.

Termenii „bio” și „eco”, singuri sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având legătură cu producția ecologică. De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv cei utilizați în mărci comerciale, ce pot induce în eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul european. Au fost probleme cu subvențiile pentru culturile ecologice.

Încep plățile către ieșenii ce au culturi ecologice

Ieșenii înscriși în agricultura ecologică primesc subvenții mai mari de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În această perioadă se efectuează plățile finale către beneficiari. Fermierii care au încasat deja 70 la sută, avansul din subvenții, vor primi restul de 30 la sută din suma totală stabilită pe hectar sau cap de animal pentru campania 2023. Fermierii din Iași au depus, în acest an, 17.700 de cereri pentru 270.000 de hectare exploatate în județ. Cuantumul stabilit reprezintă 30 la sută din suma totală stabilită pentru fiecare măsură.

Astfel, aceștia primesc banii atât pentru terenurile agricole exploatate, cât și pentru animalele din gospodării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *