Prima pagină » Economic Local » Numărul angajaților din județul Iași a crescut considerabil față de anul trecut. Totuși, salariul încă este mai mic față de media pe țară

Numărul angajaților din județul Iași a crescut considerabil față de anul trecut. Totuși, salariul încă este mai mic față de media pe țară

31 oct. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Economic Local

Conform ultimelor date statistice analizate și înregistrate, numărul angajaților din județul Iași a crescut față de aceeași perioadă din anii trecuți. În ceea ce privește salariul mediu, încă suntem în urmă față de restul țării

Numărul salariaților din județul Iași continuă să crească. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană pentru Statistică (DJS) Iași, în luna august a acestui an vorbim de 193.514 oameni care au un loc de muncă. Creșterea este sesizabilă față de anii trecuți, iar, conform statisticilor, numerele vor continua să urce în perioadele următoare.

Numărul angajaților din județul Iași, în creștere

Numărul de salariați din județul Iași, la data de 31 august 2023, a fost de 193.514 persoane, o creștere cu 4.358 de oameni față de aceeași lună a anului 2022. În ceea ce privește comparația cu luna iulie din anul 2023, au fost 244 de persoane în minus. Totuși, deocamdată nu este alarmant, deoarece situația este una stabilă, iar fluctuația este normală. Cei mai mulți oameni lucrează în servicii, astfel că vorbim de 141.707 angajați în domeniu, 47.748 în industrie și construcții, iar 4.059 în agricultură, silvicultură, pescuit și vânătoare.

„Datele pentru perioada ianuarie-iunie 2023 au fost reestimate pe baza rezultatelor cercetării statistice lunare asupra câștigurilor salariale, completate cu informațiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor pentru întreprinderile cu 1-3 salariați și au fost repartizate pe județe și sectoare de activitate conform distribuției obținute din cercetarea statistică anuală asupra costului forței de muncă din anul 2022.

Începând cu luna iulie 2023, datele au fost estimate pe baza rezultatelor cercetării statistice lunare asupra câştigurilor salariale, completate cu informaţiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor pentru întreprinderile cu 1-3 salariaţi şi au fost repartizate pe judeţe şi sectoare de activitate conform distribuţiei obţinute din cercetarea statistică anuală asupra costului forţei de muncă din anul 2022”, se arată în buletinul statistic lunar al județului Iași.

Salariul încă este mic față de restul țării

Deși se remarcă o creștere salarială, acest lucru nu este sesizat încă de populație. Având în vedere prețurile care au crescut în ultima vreme. Totuși, ieșenii încă sunt sub media pe țară.

„În luna august 2023, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Iași a fost de 7007 lei (+13,5 la sută față de luna august 2022), iar cel mediu net de 4403 lei (+14,3 la sută față de luna august 2022); comparativ cu luna anterioară, respectiv iulie 2023, s-a înregistrat o scǎdere a câștigului net cu 0,6 la sută și a celui brut cu 0,5 la sută. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna august 2023, a fost mai mic cu 2,8 la sută”, se prezintă în buletinul statistic lunar al județului Iași.

Numărul angajaților din județul Iași a crescut față de anul trecut, atingând aproape borna de 200.000. Totuși, ieșenii încă sunt mai prost plătiți decât media pe restul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *