Prima pagină » Local » Număr-record de incendii de vegetație în Iași! Peste 2.700 de hectare au luat foc de la începutul acestui an- FOTO

Număr-record de incendii de vegetație în Iași! Peste 2.700 de hectare au luat foc de la începutul acestui an- FOTO

24 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un număr-record de incendii de vegetație, în Iași, au izbucnit de la începutul anului și până în prezent. Față de prima parte a anului 2021, în localitățile din județul Iași s-au înregistrat cu 1.700 la sută mai multe incendii. Cele mai multe au avut loc în Municipiul Iași

Peste 2.700 de hectare de vegetație uscată au luat foc în localitățile din județul Iași, de la începutul acestui an și până în prezent, în circa 320 de incendii. Față de aceeași perioadă a anului trecut, situația este una dramatică. În 2021, în perioada ianuarie-martie au avut loc doar 18 incendii de vegetație în care au ars 31 de hectare de teren. Conform unui raport oficial al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, cele mai multe incendii au avut loc chiar în Municipiu.

Peste 320 de incendii de vegetație în Iași, în 2022

Reprezentanții Inspectoratului au precizat că în cele mai multe situații incendiile rămân cu autori necunoscuți.

”Este foarte dificil să constatăm cine este făptașul. Dacă îi prindem în fapt, atunci lucrurile sunt clare. Atribuții în acest sens au și cei de la Poliție și Jandarmerie pentru aplicarea amenzilor. Cele mai multe incendii de vegetație au loc după ora 18:00 seara și până la 6 dimineața”, a spus col.

Ionuț Grădinaru, șeful ISU Iași. De exemplu, în 22 martie 2022 au avut loc mai multe incendii în unele localități din județ. Au ars 150 de hectare de teren în comuna Belcești; 40 de hectare la Rediu; 30 de hectare în Cotnari; 20 de hectare de teren în comuna Holboca, dar și alte 20 hectare în Ciurea. Raportul pompierilor arată că în primele trei luni din 2022 au avut loc 25 de incendii de vegetație numai în Municipiul Iași.

Plângeri penale pentru incendii de vegetație

Și cei de la Garda de Mediu au precizat că au fost făcute controale la proprietarii terenurilor, după incendiile respective. În unele cazuri s-a lăsat și cu plângeri penale.

”Este alarmantă situația care se întâmplă în județul Iași. Prin aceste arderi sunt afectate atât calitatea aerului, cât și a solului. Au fost făcute și două sesizări penale pe două zone afectate de incendii. Dar nici autoritățile locale nu se implică pe această situație. Au fost afectate multe culturi. Eu cred că trebuie să luăm măsuri mai drastice într-o asemenea situație”, a precizat Gheorghe Bacușcă, comisarul-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Iași.

Astfel de incendii sunt zilnice în ultima perioadă.

Fermierii care dau foc la terenuri pot pierde subvențiile APIA

Și fermierii din județul Iași care ard terenurile necontrolat, pentru a le curăța de vegetație, pot pierde subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Cei care vor să curețe terenurile prin arderi controlate trebuie să obțină mai multe avize de la unele instituții.

”Este nevoie de un act doveditor de la Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea. Este nevoie de o adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență, o adresă de notificare către Serviciul Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu, către Primăria unde de află terenul, dar și o hartă a terenului cu localizarea suprafeţei şi proximitatea față de arii naturale protejate”, au menționat oficialii ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *