Bogata in substante minerale precum fier, potasiu, fosfor, magneziu, cupru si seleniu, nuca de cocos este un aliment cu proprietati laxative, nutritive, diuretice, care are si un rol important in imbunatatirea sistemului imunitar.
Beneficiile nucii de cocos
Cercetarile derulate de-a lungul timpului au aratat ca nuca de cocos este benefica atunci cand doriti sa va mentineti silueta sau sa eliminati surplusul de kilograme. In plus, nuca de cocos stimuleaza memoria si atentia, contribuind atat la imbunatatirea sistemului nervos central, cat si a sistemului nervos periferic, fapt pentru care este indicata persoanelor supuse stresului intelectual si copiilor aflati in dezvoltare.
Ce ai de castigat daca mananci frecvent nuca de cocos
Fructul mai stimuleaza sistemul imunitar si reduce colesterolul din sange, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Prin continutul ridicat de substante cu proprietati antioxidante, dar si prin minerale si vitamine, consumul de nuca de cocos previne imbatranirea prematura a celulelor, sporind astfel longevitatea organismului.
De asemenea, gratie continutului ridicat in fibre si grasimi „bune”, nuca de cocos stimuleaza digestia, previne arsurile la stomac si combate constipatia, stimuland totodata miscarile intestinale.
Doza zilnica
Nuca de cocos poate fi consumata ca atare, atat pulpa cat si laptele, dar poate fi utilizata si sub forma de ulei de cocos, indicat fiind cel virgin. Nutritionistii spun insa ca fructul trebuie consumat cu moderatie, nu mai mult de 50 de grame sau doua-trei linguri de ulei pe zi si il recomanda tuturor membrilor familiei, de la mic la mare.
Uleiul din nuca de cocos distruge 90% din celulele cancerului de colon
Cum alegeti o nuca de cocos
Preferati nucile cele mai mari si grele, care au multa apa in interior (le scuturati in dreptul urechii ca sa auziti daca lichidul se misca in interior). Daca nucile sunt usoare si nu au deloc zeama, atunci ele sunt prea vechi sau stricate.
Inspectati bine cei 3 ochi ai nucii – sa fie intacti, fara gauri. Apoi cercetati cu grija coaja – ea nu trebuie sa aiba crapaturi, fisuri si nici urme de mucegai. Daca o nuca are cele mai mici fisuri atunci sigur in interior miezul e compromis.
Daca luati o nuca, o scuturati si sesizati ca in interior nu numai ca nu mai este lichid ci nuca in sine s-a desprins de coaja si se agita inauntru, puneti-o la loc si incercati alta. E prea veche. Pulpa nu mai e deloc buna.
In ciuda tuturor acestor masuri de precautie inainte de a cumpara o nuca e totusi foarte posibil ca atunci cand ajungeti acasa sa observati ca nuca nu e deloc buna la gust, ca e fie stricata, fie mucegaita, fie are gust rau. Aruncati-o.
De aceea, cel mai bine e sa cumparati doua nuci in loc de una – aveti sanse mai mari de reusita.