Prima pagină » Titlurile zilei » Nu vă internați la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! Autoritățile tac chitic în fața dezastrului și nu fac nimic

Nu vă internați la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! Autoritățile tac chitic în fața dezastrului și nu fac nimic

27 aug. 2022, 02:00, 19 ,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Nepăsare totală din partea autorităților, după neregulile grave descoperite la Maternitatea „Elena Doamna”! Nici CJ care are în administrare unitatea medicală și nici DSP nu vor să facă nimic, viața pacientelor fiind pusă în pericol

Nepăsare totală din partea autorităților cu privire la situația gravă de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Reprezentanții CJ Iași se fac că nu văd și nu aud despre neregulile care domnesc în unitatea medicală. Aceștia nu au oferit niciun punct de vedere, iar președintele Consiliului de Administrație spune că nu are habar de problemele din unitatea medicală care pun în pericol viața pacientelor, gravidelor și a nou-născuților. Lorin Urcaciu minte, deoarece raportul de control a fost încheiat în data de 12 iulie 2022 și avea timp berechet, dacă voia să îl citească. Mai grav, președintele CA trebuia să aibă cunoștință de toate neregulile extrem de grave din maternitate. Pentru a nu oferi un răspuns la ceea ce se întâmplă în unitatea medicală acesta a agăsit o scuză ieftină.

„Nu sunt în țară. Nu știu despre ce este vorba”, a spus Lorin Urcaciu, președintele Consiliului de Administrație a Maternității „Elena Doamna”.

Directorul de la DSP, dr. Vasile Cepoi, spune că nu are ce face

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași ar fi trebui să ia măsuri după controlul efectuat de inspectorii din subordine la Maternitatea „Elena Doamna” Iași. Dând dovadă de nepăsare, directorul Cepoi nu a avut nicio reacție la situația extrem de gravă care persistă la Maternitatea „Elena Doamna”.

„Mai mult decât s-a publicat, nu prea am ce spune”, a declarat dr. Vasile Cepoi. Directorul de la DSP ar trebui să-și dea demisia împreună cu ceilalți factori de răspundere care nu au mișcat un deget pentru a îndepărta pericolul la care sunt expuse pacientele și bebelușii.

Nepăsarea autorităților aduce moartea la unitatea medicală

În urma controlului realizat la Maternitatea „Elena Doamna”, inspectorii au descoperit că unitatea medicală nu deține rezervă de apă în circuitul funcțional al spitalului, deși există un rezervor de apă de 100 de metri cubi, branșat la instalația de apă curentă.

„Acesta este nefolosit din cauza costurilor de întreținere, de decontaminare a instalațiilor și a faptului că nu a fost folosit niciodată în mod real. La Pavilionul I există infiltrații la nivelul pereților, la nivelul holurilor și la unele saloane, parter și etaj, ceea ce face ca vopseaua de pe pereți să fie parțial scorojită, iar în unele saloane să fie uzați interior/exterior”, se arată în raport.

Prize de oxigen defecte în saloanele ATI

În raport este prezentat faptul că la Pavilionul l, în salonul cu 5 paturi, instalațiile sunt deteriorate, cotul de la scurgerea chiuvetei prezintă depozite de mucegai și murdărie, iar o țeavă de la nivelul tavanului este astupată cu un dop de smoală. Tot în raport se explică faptul că unul dintre pereții dinspre hol este ud, iar la Secția de Neonatologie, mai exact la salonul ATI, sursa de apă sterilă are senzorul de deschidere defect. Tot la nivelul Secției Neonatologie, în compartimentul ATI, există prize de oxigen defecte. Tubulatura de la aspirator este prelucrată și sterilizată, prin sterilizare chimică de nivel înalt, în zona biberoneriei în tura de noapte, din cauza spațiilor insuficiente.

Dezastru în sălile de operație

În continuarea raportului, este precizat faptul în blocul operator ginecologie nu se asigură circuite funcționale corespunzătoare pentru medici. În sala de operații din blocul operator ginecologie o parte din histeroscoape sunt prelucrate și sterilizate chimic în sala de operații, în afara programului operator. În sala de prelucrare instrumentar a blocului operator există un dulap suspendat din PAL, tip oficiu, în care se păstrează obiecte fără legătură.

La nivelul sălii de operații obstetrică nu se asigură circuite funcționale separate, existând o singură cale de acces comună pentru paciente, personal, instrumentar steril/folosit și deșeuri, toate acestea fiind complet ilegale și prezentând un factor mare de infectare. Echipa de control a mai descoperit că în stația de sterilizare spațiile sunt inadecvate, iar pereții sunt murdari și necesită igienizare. Microclimatul este necorespunzător și nu se asigură ventilație mecanică. Spațiul este dotat cu un aparat de aer condiționat de tip casnic, impropriu spațiului de sterilizare. Mai există și o mașină de spălat instrumentar și una auto, dar sunt defecte.

Nici managerul maternității, dr. Gabriel Martinescu, nici președintele CJ, Costel Alexe, nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

Directorul medical și-a dat demisia din cauza neregulilor

Prof. dr. Dragoș Nemescu, director medical la Maternitatea „Elena Doamna”, și-a dat demisia după două săptămâni de la susținerea examenului, din cauza zecilor de nereguli

Până când se va lua o decizie, unitatea medicală funcționează fără circuite la sala de operație, la neonatologie etc., cu igrasie, fără condiții de securitate maximă pentru viețile pacientelor care ajung să nască sau să se trateze la maternitatea respectivă.

Comentarii
  • Este adevărat tot ce s-a scris aici ! Mizerie , corupție , spaga ,spital falimentat intentionat de conducătorul Martinescu . Nepriceput in tainele manageriatului ,dar pus cu buna intentie pt a distruge acest spital . Un singur lucru nu ati spus dragi colege . Muncim pina cadem in branci pe niste salarii mizerabile si cu personal putin . Personal sub limita de avarii . In pandemie nu s a platit o ora suplimentara la asistenti si infirmieri ,dar doctorii împreună cu cei din conducere au beneficiat de sporuri suplimentare . Directorul Martinescu a ajuns sa ridice la 10 000 euro lunar ,fara sa mai pui șpăgile si atențiile de la firmele de medicamente si spagile de la angajari cu medici fara concurs si cele 9 asistente angajate fara diploma de bacalaureat .

  • Salarizare Runos

    Manajerul Martinescu de cand este director nu a facut nimic pt maternitate . Se darama cladirea pe oameni . Toaletele sunt vechi si stricate , in saloane paturile sunt din sunt din perioada interbelica ,aparatura medicala lipsa . Pt personal nu este echipament de lucru ,nu sunt halate ,nu sunt manusi . Nu sunt scutece pt copii ,nu este lapte praf . In curtea spitalului trebuie sa intri cu tractorul, nu s-a mai reparat asfaltul inainte de 1989 . Domnul derector impeuna cu staful lui au parcare preferintiala in fata spitalului . Ar prinde bine un vizita de la Anaf ,DNA ar afla multe lucruri . Cica acest directoras nici nu are studii superioare pt a conduce o instituție de așa anvergura . …

  • ContabilitateA

    Domnule menajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
    s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
    Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea vechi si stricate ?

  • ion din deal

    DSP… infecții intraspitalicești și munca în dorul leli. Toate spitalele sunt infectate cu bacterii nosocomiale, controalele sunt anunțate pentru a se pregăti sacoșa, nu altceva. Focare cu clostridium diffice peste tot dar, controlul vine, controlul pleacă… și pacienții mor după multă suferință. Se mai ”amendează” câte un portar cu un mare avertisment. La polul opus pentru doi muci și trei tuse (a se citi covrig 1@9) mare cutremur național… măști, mănuși, dezinfectant și mult spor risc contaminare.

  • Pana la Martinescu s-a făcut ceva? Ca nu de la el pleacă totul…
    De 32 de ani s-a făcut ceva la Elena Doamna?

  • Nu s-a facut nimic , adapost pentru alcoolici si lichele !!! De Cuza cind scrieti sau au migrat stafilococii toti la ED ?!!! Articol la comanda neregulile-s de o seama cu menegerul tot vreo 32 are si el

  • In urma controlului asistentele șefe trebuiau destituite și amenda pentru nereguli ..sector tehnic.epidemiologie.toti sunt niste împuțiți care așteaptă salariu și nu fac nimic .Marinescu fii dur și taie in carne vie

  • As Lumy Lidera de șpăgi a fost întrebată de lista de cotizații pentru turele duble?5 asistente la o pacientă și toate obosite deja?De banii de Covid?!Prof Nemescu a înțeles cine conduce la faliment spitalul și a avut demnitate!Restul ,ED,acoperiți mișmașurile acestei negrese șefe!

  • Ce vorbesti Cuza Voda,intr-o unitate referatele sunt aprobate si prioritizate de directorul medical,cel financiar si manager!!!

  • Aici sint alte interese, cum sa scrii nu va internati acolo ?! Dati fuga la Spiridon unde nu au apa calda, weceurile sint din anii 70 nici nu se nascusera manegerii tot pomeniti parca intri intr_un film de epoca, se fumeaza in cabinete psi doarme spirt nu au s.a.m.d fura si ei ca precedentii daca vrei sa faci ceva te ingroapa sistemul rapid cum sa faci, deranjezi dinozauristanii

  • Vrem solutii nu vorbe

    Haoleu!!! Ce discuții savante! S-au terminat amantele, blondele, alintatele, pilele fara bac și majusculele. Încet, încet se ajunge la un adevar crud. Spitalul arata ca naiba. Șanse de reconstrucție sunt mici și îndepărtate pentru că unitatea este în retrocedare, cladirile sunt de patrimoniu și costă enorm aducerea la standarde. Asta dacă se poate și eventual sunt bani. Personalul este obișnuit să stea degeaba, mulțumit că doarme bine la serviciu și duce un ban bun acasa. Degradarea spitalului, a echipamentelor și reducerea competențelor personalului a terminat adresabilitatea. Paciente puține, cu educație precară, aduse cu forța cu salvarea în gardă și mai nou de Covid. Care sunt soluțiile?

  • Alooooooo,la ce doctori sa te internezi?Astia care nu au dat examen sa între?!Familia Putureanu cu năpasta aia de nevasta isterică,Pavalencele și celălat mare profesor cu amanta crăcănată?Toti cotizanți la zilele de naștere și cumetriile la asistoanta lidera de spagi?!Ce sa facă doctorul Nemescu cu CV-ul lui de bun profesionist aicea?!!AAloooo,trezirea!!!

  • Ar cam trebui verificate angajările pe acolo…

  • Doctorul nemescu opera la fel de bine si in aceleasi conditii ca si ceilalti colegi ,facea ecografii la ecograful ala de ultima generatie ca si ceilalti ,dar de ce nu spune cate referate de medicamente ,de materiale sanitare si reparatii la statia de sterilizare a taiat de cand este director medical???

  • Profesorul Nemescu un mare om și un doctor minunat nu avea ce sa se amestece in mizeria de acolo.Bine ati revenit la Cuza Vodă!Va iubim!Spitalul are mare nevoie de dvs!!!!!!!!

  • Doamna lider Lumi o doare la basca de colegele ei asistente . Primăvara merge in concediu in Grecia , vara merge in Bulgaria ,toamna merge in Egipt si iarna in Austria . Toata ziua sta si fumeaza . La angajari are cel mai mare dar de primit .

  • As Luminita lider de spagi

    Sa ne povesteasca acest directoras si cel medical Nemescu cum au angajat 9 asistente medicale fara diploma de bacalaureat . Cat a mers darul ? 6,7,8,9 sau 10 mii euro ? Cu strigare fara strigare ? In plic sau acasa ?

  • N-a revenit nicaieri ii place la ed

  • Nu va atingeti de eroii neamului nostru romanesc!
    Tot inainte eroi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *