Prima pagină » Local » Nu toate tramvaiele Bozankaya sunt scoase pe trasee! De ce a luat CTP Iași această decizie

Nu toate tramvaiele Bozankaya sunt scoase pe trasee! De ce a luat CTP Iași această decizie

06 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Emanuela Băluță în Local

Recent, o serie de utilizatori ai mijlocului de transport în comun pus la dispoziție de Compania de Transport Public Iași s-a plâns de faptul că din 8 tramvaie Bozankaya doar 2 ar fi puse în circulație. De asemenea, ei au mai semnalat că, în noile vehicule turcești, aerul condiționat nu ar funcționa, ceea ce constituie un inconvenient destul de mare în contextul valului canicular anunțat la începutul lunii iulie.

La începutul lunii iunie, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, alături de reprezentanții companiei turcești, a inaugurat Punctul Intermodal Țuțora și, odată cu el, și noile tramvaie Bozankaya care au fost scoase pe traseu.

De ce nu sunt toate tramvaiele Bozankaya puse pe șine

Până acum, în Iași, au ajuns 8 tramvaie Bozankaya care, după ce trec de o serie de verificări și teste, ar trebui scoase pe traseu și date înspre folosul cetățenilor. Totuși, de curând, câțiva ieșeni au început să se plângă pe rețelele de socializare că dintre cele 8 vehicule doar 2 ar fi puse în funcțiune pe raza municipiului.

Compania de Transport Public (CTP) Iași confirmă acest fapt parțial, susținând că, într-adevăr, nu toate tramvaiele sunt puse încă la dispoziția publicului, din motive întemeiate.

„Astăzi au ieșit pe trasee trei tramvaie Bozankaya, celelalte două fiind reținute în depou de către tehnicienii turci pentru completarea programelor de observație tehnică după cumularea primilor 500 de kilometri parcurși. În funcție de indicațiile partenerilor noștri de la Ankara aflați în depou încă de la începutul livrărilor vagoanelor către Municipiul Iași, tramvaiele ies la stradă”, a explicat purtătorul de cuvânt al CTP Iași, Andreea Luca.

Totodată, purtătorul de cuvânt a mai precizat și faptul că tehnicienii turci le oferă constant indicații despre starea tramvaielor și despre momentul în care acestea sunt pregătite să iasă pe traseu pentru o funcționare optimă.

„Numărul tramvaielor Bozankaya care ies pe trasee variază de la o zi la alta, în funcție de deciziile partenerilor de la Ankara aflați în Depoul CTP Iași pentru monitorizarea activității de punere în circulație a unităților de transport. Unele dintre vagoane sunt în etapa de realizare a rodajului, care include teste fără transport de călători, iar în funcție de diferiți parametri ai acestui proces sunt efectuate intervenții de reglaj ori nu”, a mai explicat purtătorul de cuvând al CTP Iași.

Totdată, ea a mai ținut să menționeze că, având în vedere începerea vacanței de vară, conductorii mijloacelor de transport vor avea și ei parte de concediu.

„În plus, în perioada vacanței de vară, vatmanii intră în concediu de odihnă, prin rotație, și apar situații în care un tramvai iese pe traseu pe o singură tură de lucru. În prezent, eficientizăm resursele și pregătim terenul pentru o activitate intensă la începutul anului școlar următor, când ne așteptăm la o creștere importantă a numărului de călători”, a anunțat purtătorul de cuvânt al CTP Iași.

Noile tramvaie beneficiază și de aer condiționat

Pe lângă plângerile legate de numărul de mijloace de transport turcești puse pe traseu, ieșenii sunt nemulțumiți, deoarece aerul condiționat nu ar fi funcțional în acestea. Având în vedere temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă, disconfortul creat este suficient de mare.

Însă CTP Iași susține că sistemul de climatizare din tramvaiele Bozankaya este perfect funcțional, iar incidentul respectiv, rămas neraportat, ar fi unul izolat.

„Vă transmitem că instalația de aer condiționat funcționează în parametri optimi în toate tramvaiele moderne. Dacă un călător a întâlnit o situație în care sistemul nu era activat, îl rugăm să ne trimită o sesizare online ori telefonică, în care să indice data, ora la care a călătorit, traseul și mijlocul de transport în cauză”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al CTP Iași, în legătură cu tramvaiele Bozankaya puse pe șine.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *