Prima pagină » Economic Local » Nu sunt probleme cu apa pentru irigații, la Iași! Fermierii au udat peste 15.000 de hectare
Nu sunt probleme cu apa pentru irigații, la Iași! Fermierii au udat peste 15.000 de hectare

Nu sunt probleme cu apa pentru irigații, la Iași! Fermierii au udat peste 15.000 de hectare

02 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Seceta le dă bătăi de cap fermierilor, astfel că irigă de două sau 3 ori pe zi. ANIF Iași livrează gratuit apa pe canalele principale de distribuție și spune că nu sunt probleme privind furnizarea apei

Fermierii din Iași care au încheiat contracte cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare au irigat aproape 15.000 de hectare. Din cauza secetei, agricultorii irigă de două sau 3 ori pe zi.

„ANIF Iași are încheiate contracte pentru furnizarea apei pentru irigații cu Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) și Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI)-uri, persoane juridice și fizice, suprafața contractată până la data de 1 iulie 2024 fiind de 30.609 ha. Suprafața irigată cumulat până la data de 1 iulie 2024 este de 15.031 hectare. Nu sunt probleme cu apa pentru irigații, la Iași”, susține Șerban Marius Horea, directorul ANIF Iași.

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federații ale Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI).

Fermierii din Iași au irigat peste 15.000 de hectare

Agricultorii din județ care au nevoie, în acest an, de apa furnizată de ANIF, au semnat contracte de irigații pentru campania din 2024 încă din această primăvară. O parte dintre fermierii din Iași au făcut demersuri pentru a primi gratuit apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole, mai ales că în ultimii ani seceta a distrus culturile.

Fermierii din Iași au demarat campania agricolă din 2024. Aceștia spun că este sub așteptări din cauza secetei, iar cele mai mari probleme sunt la culturile de toamnă. Astfel, sunt zone în județ unde fermierii au recoltat de pe un hectar 3 tone, deși sperau la o producție de 4 sau 5 tone, la hectar. În Iași, sunt exploatate peste 300.000 de hectare de terenuri agricole, iar cea mai mare suprafață este exploatată cu grâu și porumb. Fermierii din Iași au protestat la începutul acestui an și se pregătesc de noi ieșiri în stradă, cu utilajele agricole. Aceștia vor să finalizeze campania de recoltare a cerealelor și dacă nu primesc banii pentru culturile afectate de secetă vor să protesteze din nou. Aceștia fac demersurile pentru a obține autorizațiile necesare. Astfel, după campania agricolă derulată la Iași ar putea avea loc noi proteste.

Investiții în sistemele de irigații din Iași

În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. MADR a alocat peste 15 milioane de euro pentru investițiile în sistemul de irigații din Iași. Sistemul de irigații va fi modernizat și în stația SPA Nord-Soloneț, care deservește aproape 7.000 de hectare, dar și la SPA Lunca, unde sunt în jur de 6.000 de hectare. Astfel, la Iași nu sunt probleme cu apa pentru irigații furnizată gratuit fermierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`