Prima pagină » Actualitate » Nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori! Ministerul Educației așteaptă rectificarea bugetară
Nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori! Ministerul Educației așteaptă rectificarea bugetară

Nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori! Ministerul Educației așteaptă rectificarea bugetară

09 mai 2024, 12:21,
în Actualitate

Nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori, iar reprezentanții Ministerului Educației spun că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari majorărilor salariale ale profesorilor în învățământul universitar.

Nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori!

Reprezentanții Ministerului Educației au spus că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari creșterilor salariale. Ministrul Ligia Deca a precizat că se va reuși să se acopere solicitările publice ale cadrelor didactice.

La rectificarea bugetară, Ministerul Educației va iniția demersurile necesare pentru includerea în buget a sumelor aferente majorărilor salariale în mediul universitar.

După ce Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități românești, a atras atenția că e nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi complet majorările salariale din învățământul superior, ministerul Ligia Deca spune că „toate salariile din universități sunt plătite la termenele legale” și că sunt sume alocate lunar în acest sens.

Situația este similară și pentru învățământul preuniversitar. Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv.

Ligia Deca a spus, la începutul anului, că salariile profesorilor vor înregistra, până în iunie 2024, creşteri medii de peste 50%. Conform ministrului, salariul brut al unui profesor aflat în primul an de activitate va ajunge, după majorările din vara acestui an, la peste 6400 de lei, în timp ce salariul brut al unui profesor cu peste 25 de ani vechime şi cu grad didactic I va depăşi 10.200 de lei.

„Salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante” Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Câți bani vor câștiga profesorii din iunie. Salariul brut va depăși 10.000 de lei în anumite condiții”, a spus Ligia Deca în luna ianuarie a acestui an.

Cu cât ar trebui să crească salariile cadrelor didactice

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, care în decembrie 2023 are un salariu brut de 8.492 lei decembrie, va primit 9.623 lei brut din  ianuarie 2024 și 10.232 lei brut în iunie 2024.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, cu 15-20 ani vechime, cu un salariu brut de 6.947 lei în decembrie 2023, va primit 7.824 lei brut din ianuarie 2024 și 8.296 lei brut în iunie 2024.

Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, cu 10-15 ani vechime, care are un salariu brut de 6.562 lei în decembrie 2023, va primi 7.390 lei brut în ianuarie 2024 și 7.835 lei brut în iunie 2024.

Un profesor studii superioare de lungă durată, debutant până la 1 an vechime, care are un salariu brut de 5.398 lei decembrie 2023, va primi 6.080 lei brut în ianuarie 2024 și 6.446 lei brut în iunie 2024.

În 2023, pentru a putea acoperi cheltuielile cu salariile din sistemul de învățământ și cu bursele, Ministerul Educației a fost nevoit să apeleze, prin memorandumuri, la bani din fondul de rezervă, acum nu sunt bani pentru creșterile salariale pentru profesori.

Comentarii
  • Marele Eugeniu de Savoia

    Ce este, este, ce nu este, nu este.

  • Da statul încasează din ce in ce mai mult și din TVA și din accize și din impozitarea cea mai mare din UE doar că nu poate să renunțe la pensii speciale, la armament, la avioane, la vile de lux și zboruri pt El Presidente etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`