Prima pagină » Actualitate » Nu se mai dau bonusuri la salariu în sistemul bugetar! Legea se aplică până la 31 decembrie 2024
Nu se mai dau bonusuri la salariu în sistemul bugetar! Legea se aplică până la 31 decembrie 2024

Nu se mai dau bonusuri la salariu în sistemul bugetar! Legea se aplică până la 31 decembrie 2024

27 aug. 2024, 08:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Nu se mai dau bonusuri la salariu în sistemul bugetar! Reprezentanții Guvernului au declarat că au în plan să oprească risipa de bani publici și vor limita cheltuielile bugetare până la finalul acestui an. De asemenea, se suspendă și organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante din instituțiile publice. Legea se aplică până la 31 decembrie 2024.

Nu se mai dau bonusuri la salariu în sistemul bugetar!

Guvernul a anunțat recent că taie bonusurile din sistemul bugetar până la 31 decembrie 2024 și nu va mai aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din instituțiile publice. Pe lângă cele două măsuri care vizează sistemul bugetar, se mai află și următoarele:

În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate stimulente din fonduri europene personalului care are atribuții în implementarea fondurilor externe nerambursabile și rambursabile.

În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje în natură personalului angajat în autoritățile/instituțiile publice de natura combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă sau altor avantaje în natură care nu sunt în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Începând cu septembrie 2024, ordonatorii de credite din sectorul public vor avea obligația să limiteze cheltuielile pentru bunuri și servicii la media lunară a cheltuielilor din primele opt luni ale anului. Excepțiile de la aceste restricții includ cheltuielile pentru medicamente, servicii medicale, îngrijirea bolnavilor și intervențiile în situații de urgență.

Fondul de Rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului devine un important colector de fonduri. Potrivit proiectului de ordonanță, începând cu data de 1 octombrie 2024, sumele reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat vor fi virate în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la această solicitare, în anumite condiții.

Mai mulți bani de la stat pentru tinerii care vor să se angajeze

România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă.

Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.

Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Comentarii
  • Tăiați total indemnizațile de la fonduri europene. Este un mod de a fura din banul public.Am colegi care iau indemnizatii mai mari ca salariul meu, fara sa aiba vo atribuție în derularea acestor fonduri.

  • Cine ii mai crede pe astia ?

    Tot timpul mint de ingheata apele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`