Prima pagină » Local » Nu se impune carantinarea localităților ieșene cu incidență de peste 6 la mie
Nu se impune carantinarea localităților ieșene cu incidență de peste 6 la mie

Nu se impune carantinarea localităților ieșene cu incidență de peste 6 la mie

24 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Autoritățile au precizat că nu se va impune carantinarea localităților ieșene, din zona metropolitană, care au depășit incidența infectării Covid-19 de 6 la mie. Printre acestea se numără: municipiul Iași, Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Rediu și Valea Lupului

În municipiul Iași și în alte 6 comune din zona metropolitană: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Rediu și Valea Lupului, incidența infectării Covid-19 a trecut de 6 la mie. În mod normal, în acest caz se impune carantinarea zonei, însă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au precizat că nu vor lua această măsură și de ce nu fac asta.

”Incidența în cele 7 localități din zona metropolitană este mai mare pentru că populația de acolo este într-un număr redus, iar populația infectată este reprezentată în majoritatea cazurilor de persoane care lucrează în Iași și locuiesc în aceste localități din apropierea Iașului. Evaluarea pe care noi am făcut-o din punct de vedere a necesității carantinării arată că punctajul obținut de aceste localități nu le plasează în poziția de a fi carantinate. Recomandările rămân aceleași care au fost de-a lungul pandemiei, purtarea măștii, spălarea pe mâini, păstrarea distanței și vaccinarea”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Nu se impune carantinarea localităților ieșene chiar dacă incidența crește de la o zi la alta

De la începutul lunii ianuarie 2022, rata infectării Covid-19 a început să crească vizibil la Iași. În ultimele trei zile, numărul noilor cazuri a depășit cifra de 700 în 24 de ore. Potrivit specialiștilor, cele mai multe dintre acestea sunt cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron, care are o transmitere comunitară. Odată cu numărul mare de cazuri a crescut și numărul internărilor. Ieri, 23 ianuarie 2022, în spitalele suport Covid-19 din Iași erau ocupate peste 300 de paturi, dintre care 22 în secțiile ATI.

”Și la Iași, ca la și nivel național, incidența crește de la o zi la alta, crește și numărul de cazuri internate în spital, dar cu un ritm mai redus, decât rata infectărilor. Spre deosebire de valul 4, când între rata infectărilor și rata internărilor exista un paralelism, acum situația este diferită. Nu avem o statistică privind tulpina dominantă în Iași, pentru că nu facem astfel de statistici la nivel județean, dar având în vedere că deja suntem în transmitere comunitară, înseamnă că tulpina dominantă este Omicron”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Peste 700 de ieșeni, imunizați în doar 24 de ore

Peste 700 de persoane au fost imunizate într-o singură zi la Iași. Numărul imunizărilor împotriva COVID-19 a început să crească din nou, după ce medicii au făcut apeluri disperate către populație să se vaccineze. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, până ieri, 24 ianuarie 2022, au fost administrate peste 600.000 de doze de vaccin anti-Covid. Pe data de 20 ianuarie 2022 au fost vaccinate 748 de persoane, dintre acestea 207 au primit doza I, 89 de persoane s-au prezentat pentru rapel, iar cu doza a III-a s-au vaccinat 482 de persoane.

Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 107 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *