Nu mai sunt locuri în spitalele din Iaşi. Dr. Vasile Cepoi: „În caz de urgenţă, nu putem trata un pacient vaccinat care a respectat regulile pentru că unul nevaccinat i-a luat locul”

Nu mai sunt locuri în spitalele din Iaşi. Dr. Vasile Cepoi: „În caz de urgenţă, nu putem trata un pacient vaccinat care a respectat regulile pentru că unul nevaccinat i-a luat locul”

07 oct. 2021, 12:37
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a făcut astăzi, 7 octombrie 2021, mai multe declaraţii de presă. Medicul susţine că nu mai sunt locuri în spitalele din judeţul Iaşi. Pacienţii stau în ambulanţe şi aşteaptă să le vină rândul.

De asemenea, se fac eforturi pentru a creşte numărul echipelor care se deplasează la domiciliu pentru a testa pacienţi.

Dr. Vasile Cepoi, despre situaţia paturilor Covid-19 în spitalele din judeţul Iaşi

Directorul DSP, dr. Vasile Cepoi, se arăta îngrijorat şi transmite un semnal de alarmă ieşenilor care nu s-au vaccinat anti- Covid-19. Acesta susţine faptul că nu mai este niciun loc în spitalele din judeţul Iaşi. De asemenea, ambulanțele aşteaptă în incinta Spitalului de Boli Infecţioase cu pacienţi care au nevoie de oxigen, însă aşteaptă să se elibereze un loc în unitatea medicală. Mai mult decât atât, dr. Cepoi spune că principala problemă este aceea că dacă se înregistrează o urgenţă a unui pacient care a respectat toate măsurile de protecţie şi s-a imunizat, nu poate fi tratat din cauza faptului că un pacient care nu a respectat regulile şi nu s-a vaccinat anti-Covid-19 i-a luat locul acestuia.

„Nu mai avem locuri nici pentru persoanele care nu au nevoie de oxigen. Persoanele simptomatice care nu au nevoie de oxigen nu mai au loc în spital. Am discutat cu Spitalul CFR, cu Spitalul de Recuperare, cu Spitalul de Boli Infecţioase, să vedem să evalueze care din care cazuri ar putea fi externate ca să mai putem primi din Unitatea de Primiri Urgente care este plină. Nu mai ştiu câte zeci sunt acolo. Acum la Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt 5 ambulante cu pacienţi care mai au nevoie de oxigen, nu avem niciun loc. Nu avem unde să-i punem. Stau în continuare în ambulante până când o să reuşim să facem loc în altă parte.

Azi noaptea la ora 2.30 erau 7 ambulante în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. Pacienţii au fost puşi în ambulante de victime multiple, câte doi până când s-a reuşit să găsim locuri în UPU la Spitalul Militar şi Neurochirurgie, în locurile pentru pacienţii non-Covid-19. Deci problema este că dacă vine vreo urgentă a unui pacient care este vaccinat şi a respectat regulile nu putem să-l tratăm pentru că cel care nu a respectat regulile a ocupat locul”, a transmis Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Se încearcă creşterea numărului de echipe care testează pentru Covid-19 la domiciliu, în judeţul Iaşi

Șeful DSP Iaşi susţine că odată cu creşterea incidentei a crescut şi numărul solicitărilor de testare pentru Covid-19 la domiciliu. Dacă în prezent sunt 17 echipe care sprijină SAJ Iaşi nu sunt de ajuns. Se încearcă în momentul de fata suplimentarea personalului medical şi mijloacelor de transport pentru a recolta toate probele necesare.

„Incidenta a crescut foarte mult, peste 800 de cazuri noi pe zi. Numărul de pacienţi simptomaci care solicita testările depăşeşte peste 600 de cazuri pe zi. Noi avem 17 echipe care sprijină Serviciul de Ambulanţă să recolteze. Cu toate acestea nu reuşim să recoltăm într-o zi de la toate cazurile, ei fiind dispersaţi în tot judeţul. De aceea am şi făcut un apel la populaţia la care solicita astfel de testări, să aştepte liniştiţi în relaţie cu medicul de familie, monitorizându-se situaţia acestuia. Pentru că noi facem tot ce putem ca să-i testăm, dar asta este capacitatea. Căutam rersurse umane şi mijloace de transport să creştem la 20 – 25 de echipe care să meargă să facă testări la domiciliu”, a conchis dr. Vasile Cepoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *