Prima pagină » Actualitate » Nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie. Românii ar putea avea un şoc
Nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie. Românii ar putea avea un şoc

Nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie. Românii ar putea avea un şoc

10 aug. 2022, 10:18, 1 ,
în Actualitate

Conform datelor existente, statul român nu mai are bani pentru compensarea facturilor la energie, iar românii putea avea un şoc la următoarele plăți. Încă nu se cunosc cu exactitate modalitățile prin care autoritățile centrale vor interveni în piață.

Asta în condiţiile în care Marcel Ciolacu anunța faptul că sunt mai multe variante pe care coaliția le discută în contextul în care prețul energiei este unul mare. Unele surse arată faptul că sunt multe contre în coaliție pe această temă pentru că există o mare diferență de viziune dintre liberali și social democrați. Asta în condițiile în care, tot pe surse, se vorbește despre remanierea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Nu sunt bani pentru compensarea facturilor la energie

Schema de compensare a facturilor la energie rămâne fără bani, iar românii vor plăti mai mult pentru același consum. Asta în condiţiile în care prețul mediu la energie în iulie a fost cel mai mare din Uniunea Europeană, iar salariile conaționalilor nici nu se compară cu cele din vest. Marcel Ciolacu, liderul PSD a dat primul semnal spunând faptul că nu se mai poate continua cu compensarea pentru că nu este corect ca statul român să aloce procente importante din PIB pentru așa spusa speculă. Pe masa Executivului se află, conform declarațiilor, mai multe variante care sunt luate în calcul pentru venirea în sprijinul românilor

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, spune Marcel Ciolacu.

Una peste alta, situația este tot mai critică pentru că România și-a vândut energie pentru anul 2022, dar social democratul dă asigurări că toți consumatorii casnici vor beneficia de o măsură de ajutor din partea statului român.

Mugur Isărescu laudă compensarea facturilor

Mugur Isărescu a afirmat recent faptul că inflația a fost ţinută în frâu datorită compensațiilor facturilor la energie. Guvernatorul BNR a explicat faptul că, dacă nu exista o asemenea măsură, inflația putea ajunge la 20%. În altă ordine de idei, Isărescu a precizat că principala cauză pentru care facturile românilor arată dezastruos este războiul din Ucraina:

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Isărescu a mai precizat faptul că inflația din România este rezultatul războiului din Ucraina și a situația se regăsește în toată Uniunea Europeană. Așadar, faptul că nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie va duce, cel mai probabil, la o reacție negativă în spaţiul public mai ales în momentul în care românii vor trebui să plătească sume considerabil mai mari decât cele de până acum.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`