Prima pagină » Economic Local » Nu mai spălați ouăle înainte de consum! Sfaturile specialiștilor din Iași. „E o mare greșeală. Tot ce înseamnă germeni patogeni pătrunde în interior”
Nu mai spălați ouăle înainte de consum! Sfaturile specialiștilor din Iași. „E o mare greșeală. Tot ce înseamnă germeni patogeni pătrunde în interior”

Nu mai spălați ouăle înainte de consum! Sfaturile specialiștilor din Iași. „E o mare greșeală. Tot ce înseamnă germeni patogeni pătrunde în interior”

27 ian. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Leonard Stafie, specialist ieșean din domeniul avicol, ne oferă sfaturi importante cu privire la ouăle din comerț, cum că alegem corect aceste produse, dar și cum trebuie păstrate. Specialistul lămurește și situația în legătură cu puiul galben din comerț

Leonard Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, susține că ouăle din comerț, indiferent de numărul cu care sunt inscripționate, au aceeași calitate. Mai mult, acestea nu trebuie să fie spălate.

„Ouăle sunt numerotate de la 0 la 3 pe cofraj. Numerele 0 și 1 sunt pentru ouăle care provin de la găini crescute în sistem free-range, iar celelalte cifre sunt pentru ouăle de la găini crescute în sistem intensiv. Orice ou am cumpăra este la fel de bun. Dacă vrem să gătim ouăle corect pentru a consuma toate substanțele nutritive, gălbenușul trebuie să fie moale. Să vă spun o greșeală pe care o fac micii crescători.

În momentul în care recoltează oul și are un pic de găinaț pe el, îl spală. E o mare greșeală tehnologică pentru că, în momentul în care spălați ouăle, coaja oului, fiind permisibilă cu interiorul, tot ce înseamnă germeni patogeni intră înăuntru. Mai degrabă este de preferat, dacă oul este foarte murdar, să fie curățat cu un șervețel uscat.

În industria alimentară se practică acest spălat al oului, dar este vorba de ținerea ouălor într-un lighean cu apă, vas cu apă, cu cloramină, pentru decontaminarea lor, după aceea se intră în procesul tehnologic”, susține Leonard Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Specialiștii din Iași oferă sfaturi importante cu privire la ouăle din comerț

Specialistul susține că este extrem de importantă metoda de păstrare a ouălor.

„Dacă vorbim de metode de conservare a oului, acesta trebuie să stea la o temperatură cu 10 grade mai mică decât cea din locuință sau din exterior. Astfel, dacă avem 20 de grade în apartament, oul poate să stea la 10 grade fără probleme, timp de 28 de zile. Dacă avem temperatura între 2 și 4 grade în frigider, nu este nicio problemă, e ok. Dar atenție! Nu introduceți în frigider ouăle cu tot cu cofraj.

Acesta produce condens la un moment dat, pentru că vii cu ouăle din magazin, e cald în casă sau le lași pe masă câteva ore și le introduci în frigider, unde e rece, iar apoi apare o anumită umiditate, se deteriorează cofrajul”, susține Leonard Stafie.

Medicii sanitar-veterinari au verificat magazinele din Iași unde se vând produse din carne și chiar înainte de sărbători au găsit carne alterată.

Leonard Stafie: „Culoarea cărnii de pui este dată de doi factori: alimentație și factorul genetic”

Acesta mai spune că există anumite metode prin care putem alege corect carnea de pui din galantarele din magazine. Mai mult, ne putem da seama și ce hrană a primit acel pui.

„Tot aud oamenii din jurul meu spunând că nu cumpăr puiul acela de la acea firmă pentru că e prea galben sau roșcat. Culoarea cărnii de pui este dată de doi factori: alimentație, furajarea puiului și factorul genetic, adică hibridul de carne utilizat. Puii care consumă betacaroten, porumb, lucernă vor avea o culoare galbenă mai intensă. Puii care sunt crescuți în sistemul intensiv au o culoare alb-gălbuie.

Cum ne dăm seama dacă un pui este falsificat? Vedem dacă se ia culoarea de pe piele pentru că nu au cum să se coloreze țesuturile din interior. Cei care falsificau puii acum 4-5 ani luau vopsea de ouă și vopseau puiul. În Iași nu am auzit de vreo astfel de situație, dar la Galați știu a fost un scandal legat de carnea foarte galbenă, acum câțiva ani”, mai spune Leonard Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Ieșenii trebuie să fie atenți de unde cumpără carnea de pui. Specialiștii din Iași susțin că orice unitate alimentară care este autorizată sanitar-veterinar este sigură pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`