Într-un deceniu, din 2012 încoace, 277.560 de muncitori români au părăsit Spania alegând să trăiască în alte state cu o situaţie economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia. Construcţiile şi agricultura sunt cele mai afectate sectoare de plecarea lor, potrivit unui reportaj publicat de El Periodico.
El Periodico notează că în 2012 în Spania lucrau 833.764 de muncitori români, dar numărul lor depăşea cu siguranţă un milion, întrucât mai erau câteva sute de mii care nu erau în evidenţă şi lucrau la negru.
În ultimii ani, numărul românilor a scăzut treptat. Potrivit datelor INE, în Spania au mai rămas 556.204 de români, astfel 277.560 dintre ei plecând în ultimii 10 ani.
Daniela are 40 de ani şi spune că se întoarce Bucureşti pentru a rezolva o problemă personală, dar nu crede că va mai reveni în Spania.
Nici ea, nici prietena care o însoţeşte nu își mai văd viitorul în Spania:
”A devenit foarte scump să locuieşti aici, nu mai merită. Înainte era mai uşor să găseşti de lucru, iar acum cu ERTE (dosar pentru angajare temporară – N.R.) te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră.
Îţi dau 800 de euro, iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Şi asta dacă îţi fac contract”, se plânge Daniela, a cărei soră, Adina, a părăsit deja Spania.
”Locuim aici, dar cu toţi stăm cu un picior în România. Dacă mă întrebi dacă vreau să mă întorc, spun ”da, mereu”.
Sunt aici de 20 de ani, dar am ideea asta, deşi poate voi trăi aici toată viaţa, cine ştie”. spune Ica Tomi, preşedintele asociaţiei româno-spaniole Salva.
Ea susţine că fenomenul de emigrare a românilor nu este atât de masiv şi a vizat în special familiile cele mai nevoiaşe, în principal de romi, care au fost puternic lovite de criza Covid.
Scăderea numărului de muncitori români începe să devină vizibilă în anumite sectoare profesionale, precum construcţii sau agricultură, unde românii sunt foarte apreciaţi.
”Devine din ce în ce mai greu să găseşti muncitori calificaţi din ţara mea. Am prieteni care s-au întors, dar nici în ţara mea lucrurile nu stau mai bine, cred că din cauza incertitudinii”, se plânge jurnaliștilor spanioli un român care deţine o firmă de renovare a locuinţelor.
Antonio are o fermă şi îşi plăteşte angajaţii cu 1.500 de euro brut pe lună. Programul este de cinci zile şi jumătate pe săptămână, 8-10 ore de muncă pe zi. De asemenea, le oferă şi cazare în case unde locuiesc mai mulţi angajaţi.
”Sunt aceleaşi condiţii oferite şi muncitorilor spanioli, dar românii nu mai vin ca înainte. Acum câştigă mai mult în ţara lor şi sunt din ce în ce mai pretenţioşi cu condiţiile de muncă. Nu le mai place să împartă casele cu alţi oameni, pe care nu-i cunosc”, spune Antonio.
Carlos Peláez, antropolog şi profesor la Universitatea Complutense din Madrid, explică aceste mişcări migratorii în cadrul aşa-numitului efect de atracţie-expulzare şi spune că este vorba de tineri.
”Datele arată că mai presus de toate există deplasări ale tinerilor între 20 şi 40 de ani în alte ţări cu o situaţie economică mai bună decât Spania şi care oferă locuri de muncă mai bune ca aici”, spune el.
”Scăderea populaţiei este cauzată într-o mică măsură de întoarcerea acasă”, spune profesorul care îşi susţine teoria cu date care arată că în timp ce Spania pierde români, aceştia ajung în alte ţări precum Germania, Italia, Ungaria şi SUA.
Totuşi, o parte importantă a comunităţii româneşti a rămas stabilă în Spania, este vorba în principal de cei care au avut copii care s-au născut sau au studiat acolo iar acum sunt activi economic și social în comunitate, lucrează în Medicină, Drept sau Informatică. Această a doua generaţie de români în Spania se consideră a fi în primul rând spanioli.