Salata verde, spanacul, ridichile de lună şi alte verdeţuri de primăvară sunt sănătoase, însă trebuie să ştii foarte bine cum au fost cultivate. Crescute în soluri p.luate, astfel de legume atrag nitr.ţi. Cercetările arată că mai ales vegetalele cultivate în sere şi solarii acumulează cantităţi foarte mari de nitr.ţi.
Speciile care au un conţinut ridicat de nitr.ţi sunt reprezentate în general de legume cu frunze la care acumularea se realizează în frunze, c.clul de vegetaţie până la data recoltării fiind scurt (salată, spanac, rucola).
Tot în această categorie se încadrează şi câteva specii de rădăcinoase, la care acumularea se face cu precădere în rădăcini (sfeclă roşie, ridichi).
Nu mai cumpăra salată și ceapă verde
În plus, odată recoltate, salata, spanacul dar şi alte legume cu frunze ar trebui consumate cât mai repede, dacă nu, măcar păstraţi-le la lumina, nu la întuneric.
„Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitr.ţi şi atunci, veţi mânca nitr.ţi cu lingură. Aceştia blochează hem.globina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că s.ngele nu mai poate transporta oxigen la c.lule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hep.tocitele”, susţine prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.