Prima pagină » Titlurile zilei » Nu mai așteptați autobuzele în stații! Șoferii CTP Iași refuză să mai iasă pe traseu toată săptămâna! Vatmanii ar putea de astăzi să se alăture protestatarilor, iar transportul în comun va fi blocat! – UPDATE

Nu mai așteptați autobuzele în stații! Șoferii CTP Iași refuză să mai iasă pe traseu toată săptămâna! Vatmanii ar putea de astăzi să se alăture protestatarilor, iar transportul în comun va fi blocat! – UPDATE

03 nov. 2021, 02:00,
în Titlurile zilei

Transportul public în comun, la Iași, va fi paralizat toată săptămâna! Cei peste 100 de șoferi ai Companiei de Transport Public din Iași refuză să mai iasă pe traseu din cauza salariilor foarte mici și amenință că până vineri, 5 noiembrie 2021, nu vor mai circula dacă nemulțumirile lor nu sunt luate în considerare și nu se găsesc soluții. Vatmanii vor să li se alăture șoferilor începând de azi. Angajații au început un protest spontan în dimineața de 2 noiembrie 2021, la ora 05:00, chiar la începerea programului și va fi prelungit toată săptămâna. Șoferii au cerut să vorbească direct cu primarul Mihai Chirica, iar în urma discuțiilor s-au simțit jigniți de acesta

UPDATE: Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iaşi, a transmsi astăzi, 3 noiembrie 2021, faptul că 12 autobuze, pe cinci trasee, au ieşit la stradă. Traseele pe care circulă, şoferi din altă parte cu categoria D, sunt 41, 29, 23, 3 şi 20.

„Da, am reuşit să scoatem 12 autobuze, pe 5 trasee, astfel încât să facem legătura cu liniile principale de tramvai. În rest, în dimineaţa am convocat reprezentanţii salariaţilor şi sindicatelor. Le-am propus un calendar de negociere, că până vineri să am un răspuns la doleanţele pe care le vor face împreună cu sindicatele. Acest proces verbal de negociere este condiţionat de reluarea lucrului pentru că negocierea nu se poate face sub presiune. Traseul 41 până la capăt Tehnopolis, 29, 23, 3 Dancu – Tătăraşi Nord şi 20. Atât am reuşit să scoatem şi să convingem nişte şoferi să rezolvăm din problemele cetăţenilor. Nu i-am convins pe şoferii CTP Iaşi, am luat şoferi din alte parte care aveau categoria D şi toate documentele”, a transmis Cristian Stoica, directorul CTP Iaşi.

Știre inițială

Transportul public în comun va fi blocat până vineri, 5 noiembrie 2021, dacă directorul Companiei de Transport Public din Iași (CTP), Cristi Stoica, împreună cu primarul municipiului Iași, Mihai Chrica, nu vor găsi soluții pentru nemulțumirile celor peste 100 de șoferi CTP. Aceștia amenință că nu vor mai ieși pe traseu dacă nu vor primi majorări salariale. Ieri, 2 noiembrie 2021, șoferii CTP au organizat un protest spontan în curtea garajului CTP, din zona Tudor Vladimirescu, Iași și au refuzat să mai iasă în cursă.

Spre disperarea călătorilor, niciun autobuz nu a circulat toată ziua. Vatmanii vor să se alăture protestului, iar începând de azi există posibilitatea ca și circulația tramvaielor să fie întreruptă. Aceștia au aceleași nemulțumiri. La protest au fost prezenți mai mulți directori ai companiei, printre care și directorul general Cristi Stoica. Acesta i-a ignorat, spunând că nu este legal ce fac și le-a transmis că vor suporta consecințele disconfortului creat călătorilor. Șoferii au vrut să discute nemulțumirile direct cu primarul Mihai Chirica, care într-un sfârșit, în jurul orei 12:00, a ajuns la garajul CTP, unde îl așteptau cei aproape 100 de șoferi prezenți la protest. În urma discuțiilor pe care le-au avut timp de mai multe minute, nu au ajuns la o concluzie.

Răspunsul directorului după scurta ședință pe care a avut-o cu primarul Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica a purtat o discuție cu liderii sindicatelor și conducerea CTP pentru a găsi o soluție prin care să majoreze salariile șoferilor. După discuția purtată, primarul orașului s-a ferit să facă declarații, directorul Cristian Stoica fiind acela care le-a transmis șoferilor cele discutate în birou.

„Am vorbit cu primarul și mi-a spus ca până vineri să îi prezint niște situații pe care să le evaluăm împreună. O să căutăm o sursă de creștere a salariilor”, a spus directorul Cristian Stoica în fața protestatarilor.

Acest răspuns nu i-a făcut pe șoferi să oprească protestul. Dimpotrivă, aceștia au susținut că răspunsul primarului îi nemulțumește și că nu sunt dispuși să își reia activitatea până se va hotărî ceva concret. Aceștia cer o creștere salarială în sumă fixă, nu vor să accepte nicidecum o creștere etapizată. Șoferii cer să le fie crescute salariile la 4.000 de lei net.

Șofer: „Suntem înjurați și scuipați în fiecare zi”

Sătui de neregulile pe care trebuie să le suporte în cadrul companiei, nereguli ascunse de ochii ieșenilor, șoferii care sunt umiliți și criticați în fiecare zi de călători au răbufnit și au spus tot ce nu s-a știut până acum. Aceștia și-au spus nemulțumirile în cadrul protestului spontan, cum ar fi că circulă cu autobuzele defecte, că nu există piese de schimb, iar în zilele în care autobuzele sunt stricate, ei sunt trimiși acasă fără să fie plătiți pentru acea zi. Șoferii susțin că sunt obligați să plătească daunele în urma unei coliziuni în trafic.

„Suntem înjurați și scuipați în fiecare zi de călători, dar ei nu știu cât tragem noi, că nu avem pauze, că ne trezim la 3 dimineața și ajugem la ora 1 acasă. Mâncăm pe fugă la volan și ne penalizează, dar noi nu avem timp să oprim să mâncăm. Mă trezesc la 3 să vin la muncă și când ajung mi se spune că nu am autobuz și mă trimit acasă fără să mă plătească. Cu ce sunt eu vinovat că au mașinile stricate? Ne-am săturat să își bată joc de noi. Călătorii ne înjură că nu e cald în autobuz, dar ei nu știu că de fapt nu funcționează”, a declarat unul dintre șoferii CTP.

Un alt șofer și-a strigat nemulțumirile.

„Mergem cu autobuzele stricate, iar de viața călătorilor noi suntem responsabili, ei nu știu. Ei stau la birou, la căldură și habar nu au ce se întâmplă pe traseu. Trei zile la rând am cerut să mi se schimbe o roată, că nu mai puteam merge cu ea, cauciucurile sunt distruse, nici măcar nu avem cauciucuri de schimb. După trei zile în care m-am rugat de ei și m-au tot amânat, mi-a luat foc roata în mers. Aveam și călători în autobuz. Am așteptat să vorbim cu primarul, dar el nu a făcut altceva decât să ne ia la mișto”, a adăugat nemulțumit un alt șofer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *