Nu mai arunca zaţul de cafea. Chiar dacă pare nefolositor, zațul de cafea, „reciclat”, este foarte folositor și are multe întrebuințări în gospodărie. Astfel, specialiştii afirma că zaţul de cafea adăugat direct în compost reprezintă o sursă importantă de azot. Însă, nivelul ridicat de azot trebuie să fie echilibrat cu materiale bogate în carbon. Așadar, trebuie adăugat în compost rumeguş, aşchii de lemn, lăstari şi frunze uscate. Compostul care începe să miroase foarte urât este un indiciu al excesului de azot şi deficitului de carbon.
Nu mai arunca zaţul de cafea
În cele ce urmează vă prezentăm 5 moduri de utilizare a zaţului de cafea în grădinărit.
Sursă de azot în sol
Adăugarea zaţului de cafea în pământul din grădină poate împiedica stratul de mulci să lege azotul din sol. Astfel, microorganismele din sol vor dezintegra zaţul de cafea mai rapid decât mulciul. Astfel, vom furniza un supliment de azot pentru descompunerea propriu-zisă a mulciului.
Îndepărtează limacșii
Dacă plantele dumneavoastră de grădină sunt atacate de limacşi, folosiţi zaţul de cafea ca mijloc de intimidare. Limacşii nu sunt prea fericiţi când traversează bariera din zaț de cafea.
Dacă duceţi o luptă activă cu limacşii şi aveţi zat de cafea la îndemână, puteţi să încercaţi aceasta metodă! Presaraţi zaţul de cafea sub formă de cerc în jurul plantelor atacate.
Nu mai arunca zaţul de cafea. Ajută la drenaj
Adăugarea unei cantităţi prea mari de zaț de cafea în solul lutos este destul de riscantă. Totuşi, dacă o parcelă de pământ are nevoie urgentă de drenaj şi îmbunătăţire, zaţul de cafea poate fi un adaos minunat.
Hrană pentru râme
Specialiştii spun că zaţul de cafea este o excelentă sursa nutritivă pentru râme. Iar acestea, după cum ştim cu toţii, sunt benefice pentru grădinile noastre. Ramele răspândesc zaţul de cafea spre adâncime, adăugând nutrienţi şi îmbunătăţind structura solului.
Combate anumiți fungi
Specialiştii în horticultură afirmă că există cercetări care demonstrează că zaţul de cafea contribuie la suprimarea anumitor fungi, care provoacă putrezirea şi ofilirea vasculară a plantelor.
Presărați zaț de cafea în jurul plantelor, precum castraveţii, fasolea, roşiile şi spanacul, ca să preveniţi putrezirea lor fungică.