La Iași, în numai câteva zile, numărul de pacienți diagnosticați cu gripă s-a dublat, două persoane au decedat și alte două sunt în stare gravă! Situația devine din ce în ce mai dificilă pentru medicii ieșeni.
La Spitalul de Boli Infecțioase Iași situația este alarmantă. Zeci de ieșeni au fost diagnosticați cu gripă. Medicii susțin că fenomenul care a fost anunțat în urmă cu câteva luni abia acum începe. S-a declarat epidemie de gripă.
„Ministerul Sănătății a declarat oficial, joi, epidemie de gripă în România. În ultima săptămână de supraveghere și monitorizare a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de îmbolnăviri prin gripă. În ceea ce privește situația cazurilor de gripă în municipiul Iași, luni au fost înregistrate 46 de cazuri confirmate cu gripă, iar ieri, 6 februrarie, erau înregistrate 72 de cazuri. Totodată, două persoane cu vârsta peste 60 de ani au decedat, iar alte două sunt internate la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Una dintre persoane este o gravidă, însărcinată în 20 de săptămâni. Starea sa de sănătate este favorabilă”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
Cum prevenim
Pentru a preveni îmbolnăvirea prin gripă, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă o serie de măsuri. Aceștia sugerează ieșenilor să evite aglomerările urbane, să evite contactul cu persoanele bolnave și spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului. Pacientul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic. Aceasta trebuie să fie aerisită, luminoasă și suficient de încălzită. Totodată, copiii bolnavi trebuie ținuți la domiciliu pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
Câți ieșeni s-au vaccinat împotriva virusului gripal
Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna octombrie și până în prezent s-au vaccinat 92.630 de persoane din județul Iași. Vaccinările au fost făcute în ordinea priorităților, în funcție de grupele de risc. Astfel, s-au administrat 35.719 vaccinuri personelor cu boli cronice, 8.178 medicilor și altor categorii de personal, 1.770 copiilor și bătrânilor instituționalizați și 46.623 persoanelor peste 65 de ani. Și gravidele au fost pe lista de prioritate a vaccinărilor. Astfel, 127 de ieșence au beneficiat de acest serviciu, precum și 213 copii. În total, pentru județul Iași s-au repartizat 93.920 de doze.