Prima pagină » Titlurile zilei » Nu este glumă! Daca primești mesaj de la acest număr sună imediat la 112. Polițiștii sunt în alertă și au transmis deja atenționări

Nu este glumă! Daca primești mesaj de la acest număr sună imediat la 112. Polițiștii sunt în alertă și au transmis deja atenționări

16 ian. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în Iași, denumită „Schema 1800”. Oamenii trebuie să fie atenți la mesajele primite pe telefon, prin care li se solicită bani cu împrumut. Prin noua schemă de fraudă online, solicitanții invocă diverse motive ale împrumutului

„Schema 1800” a fost denumită noua metodă de înșelăciune. Aceasta presupunea ca o persoană să primească mesaj SMS, pe telefon sau pe WhatsApp, de la o altă persoană din lista de contacte, prin care se solicită un împrumut, invocând diverse motive. Persoana care trimite mesajul solicită un cod de verificare prin SMS, iar dacă au acces la cod, îl utilizează în diverse scopuri. Astfel, ieșenii riscă să rămână fără banii din cont.

„Am primit și eu mesajul: «Bună! Poți să-mi împrumuți 2.200 de RON? Am nevoie pe card, ți-i dau mâine înapoi». Mesajul l-am primit de la un viceprimar din Iași pe care îl cunosc și știu că nu ar cere așa ceva. Ulterior l-am sunat să îl întreb ce s-a întâmplat și mi-a spus că este un virus ceva, o înșelăciune. Bănuiam că este o greșeală sau o metodă de înșelăciune. Apoi am aflat că și alte persoane au primit același tip de mesaj, și atunci mi s-a confirmat încă o dată că e o păcăleală”, susține Maria B., o tânără din Iași care a primit mesajul.

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în Iași, denumită „Schema 1800”

Unele persoane au primit mesaje chiar și de la rudele din străinătate, care le solicitau împrumuturi.

„Am aflat că am trimis mesajele astea după ce m-a sunat toată lumea și m-a întrebat dacă sunt bine, pentru ce am nevoie de bani. Așa am aflat că eu am trimis mesajele, deși eu nu am trimis nimic. E o fraudă, o păcăleală”, susține Andreea, o tânără care lucrează în străinătate.

Recomandarea autorităților este ca ieșenii să fie atenți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali și vă cer să trimiteți un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS. De asemenea, ieșenii nu trebuie să divulge niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul fiecărei persoane, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului. În ultima perioadă au apărut multe metode de fraudă prin SMS sau mesaje pe WhatsApp.

Ieșenii trebuie să fie atenți la mesajele prin care pot fi păcăliți

IPJ Iași a transmis o serie de recomandări cu privire la metodele prin care ieșenii pot fi păcăliți.

„Atenție la o nouă metodă de fraudă online, pe WhatsApp, denumită «Schema 1800»! Această metodă de înșelătorie implică persoane rău intenționate, care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanți ai unor instituții. Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o «eroare tehnică» sau «necesitatea urgentă de ajutor»). După ce le furnizați codul, aceștia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp și îl pot utiliza pentru a înșela alte persoane sau pentru alte scopuri. Inspectoratul de Poliție Județean Iași vă recomandă: Fiți precauți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali și vă cer să trimiteți un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS. ⁠Nu divulgați niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dumneavoastră, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului. ⁠Verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiți cereri neobișnuite sau urgente, apelați direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.⁠ Activați autentificarea în doi pași pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate și previne accesul neautorizat la contul dumneavoastră, chiar dacă cineva obține codul de verificare. ⁠Nu dați curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceți plăți rapide sau să trimiteți bani sub pretexte false. Nu comunicați niciodată date cu caracter personal, datele referitoare la carduri sau alte date financiare! Educați-vă familia și prietenii. Informați-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente. Vigilența și precauția sunt cele mai bune arme împotriva oricărei tentative de fraudă”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Ieșenii pot să își dea seama că sunt păcăliți, când primesc aceste mesaje, dacă sună persoanele care le trimit. Astfel, vor afla că mesajul nu a fost trimis de acele persoane. Escrocii pot încerca să convingă utilizatorii să facă plăți rapide sau să trimită bani sub pretexte false. Astfel, mesajele:

„Vă rugăm să răspundeți la Y, apoi să ieșiți din mesaj, redeschideți-l pentru a activa linkul sau copiați și inserați linkul în browserul Safari pentru al deschide” sunt false.

Pentru aceasta, escrocii mizează pe tendința utilizatorilor de a răspunde cu „DA” sau „STOP”. Mesajele par autentice, iar unii utilizatori de iPhone ajung să le răspundă. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că, pe măsură ce cumpărăturile online sunt tot mai frecvente, continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat. Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să plătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare. O nouă metodă de înșelăciune a apărut în Iași, denumită „Schema 1800”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`