Așa cum ați văzut și din titlu, nu doar ciuperca de piele poate provoca pete roșii. Acestea pot avea diverse cauze, despre care vă vom vorbi în rândurile care urmează.
Petele roșii sunt o problemă medicală frecvent întâlnită. Acestea își pot face apariția în focare și poartă denumirea de erupții cutanate, care pot fi determinate de infecțiile pielii, de infecțiile diseminate (care s-au răspândit în întreg organismul), de reacțiile alergice sau de iritațiile pielii. Dacă vorbim despre pete roșii sau erupții cutanate plate, ne referim, în termeni medicali, la macule. Însă, daca pata roșie este însoțită și de o mică proeminență, poartă denumirea de papulă. Roșeața pielii, în general, este cunoscută sub numele de eritem.
Nu doar ciuperca de piele poate provoca pete roșii! Iată ce boli se ascund în spatele acestora
Petele roșii de pe piele pot semnala prezența dermatitei atopice, a unei reacții alergice sau a psoriazisului.
Dermatită atopică
Dermatita atopică este o formă des întâlnită de eczemă. Ea se manifestă, de obicei, în pliurile coatelor sau genunchilor. Pielea din zonele în care apare erupția cutanată poate deveni mai deschisă sau mai închisă la culoare și se poate îngroșa. De asemenea, în cazul zgârieturilor pot apărea mici umflături și scurgeri de lichid. De vină pentru apariția dermatitei atopice nu este ciuperca de piele, ci sunt o serie de factori, precum: moștenirea genetică, pielea uscată, problemele sistemului imunitar și factorii de mediu.
Reacție alergică
Reacția alergică apare ca urmare a unui sistem imunitar prea agresiv. În mod normal, acesta constituie un sistem de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor, dar sunt și cazuri în care luptă împotriva substanțelor, ce nu constituie o amenințare. Aceste substanțe poartă numele de alergeni și duc la apariția unei reacții alergice, care se poate manifesta sub forma unor pete roșii pe piele. Cei mai cunoscuți alergeni sunt: părul de animale, înțepăturile de albine, anumite alimente, inclusiv crustacee, anumite medicamente, unele plante (ambrozia), polen sau mucegaiuri.
Psoriazis
Psoriazisul este o afecțiune caracterizată de multiplicarea celulelor pielii de până la zece ori mai rapid decât în mod normal. Afecțiunea se manifestă prin prezența unor pete roșii, acoperite de solzi albi. Astfel de pete pot apărea pe orice parte a corpului, însă cele mai multe sunt localizate pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui.
Există mai multe tipuri de psoriazis, dintre care amintim: psoriazisul pustular ( marcat de piele roşie şi solzoasa, cu pustule mici pe palme şi tălpi), psoriazisul gutat (provoacă pete mici, roşii, în principal pe trunchi şi membre) și psoriazisul inversat (determină aparița unor leziuni roşii aprinse, care apar în pliurile pielii, cum ar fi axile, zona inghinală şi sub sâni).
Vinovați de apariția psoriazisului sunt următorii factori: tăieturile, zgârieturile sau intervenţiile chirurgicale, stresul emoţional, infecţiile cu streptococ, medicamentele pentru hipertensiune arterială sau hidroxiclorochina.
Remedii naturiste pentru petele roșii de pe piele
În combinație cu tratamentul medicamentos, recomandat de medic, pot fi folosite și remediile naturiste. Acestea au rolul de calma iritația și de a ajuta la vindecarea petelor inestetice.
Foarte bune sunt: uleiul de cocos, gelul de aloe vera, coaja de banană, sucul de lămâie, oțetul de mere, untul de cacao, iaurtul, castravetele și uleiul de vitamina E sau A.