Prima pagină » Local » Noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Totul se referă la declarația unică
Noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Totul se referă la declarația unică

Noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Totul se referă la declarația unică

23 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Sunt noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Și asta, pentru că, de anul viitor, declarația unică prin care aceștia trebuie să își declare veniturile la ANAF, intră în format digital. Asta înseamnă că există și schimbări care îi vizează pe ieșenii ce câștigă venituri din activități independente.

Noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Ce se întâmplă cu declarația unică

Ieșenii care au venituri din activități independente au parte de noutăți, începând din anul 2025. Și asta, pentru că declarația unică pe care o depun, acum, fizic, la Agenția Națională de Administrație Fiscală, trece în format digital. Astfel, ieșenii nu mai trebuie să estimeze singuri veniturile și să-și calculeze impozitele și contribuțiile sociale. Specialiștii în domeniul financiar susțin că acest format digital ar putea veni în sprijinul persoanelor fizice.

„Cu privire la introducerea declarației unice digitale, va fi exact ca și în cazul decontului de TVA, aceasta va cuprinde cheltuielile extrase din baza de date a Ministerului de Finanțe și se vor putea face modificări cu justificări. Partea de persoane fizice autorizate nu fusese impactată până acum, însă ce va fi foarte interesant, este faptul că un PFA are contabilitate simplificată și declarația unică anuală. Într-o oarecare măsură, din perspectiva PFA-urilor, dacă se elimină jurnalul de încasări și plăți, atunci, această declarație digitală va veni în sprijinul persoanelor fizice. Sperăm să se ia în considerare toate elementele care să ușureze activitatea persoanelor fizice și, nicidecum, să îngreuneze precum la companii”, a declarat Anca Hreamătă, specialist economist.

Pentru a înțelege exact cum funcționează această declarație unică, trebuie să știm ce reprezintă, în sine, declarația. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, anul acesta, până la sfârșitul lunii mai, românii care câștigă venituri din activități independente trebuie să le declare la ANAF, și anume, să completeze Formularul 212. În acest formular, sunt trecute atât impozitul pe venit, cât și contribuțiile sociale, datorate de persoanele fizice. Până acum, formularul putea fi transmis printr-un cont SPV (spațiu privat virtual), prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, de pe portalul e-guvernare.ro, în format fizic, la ANAF sau prin Poșta Română. Ei bine, din 2025, aceste lucruri se schimbă, pentru că formularul va fi trecut în format digital.

Noul formular va prelua, automat, date din alte baze de informații ale Finanțelor. De pildă, va prelua datele financiare din contractele de închiriere și va calcula exact cât are de plată proprietarul. Totodată, va folosi informații din e-Factura și se va integra cu viitorul CNP fiscal, un cod unic de identificare fiscală, prin care oamenii care vor dori să-l folosească își vor putea reduce taxele către stat.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a subliniat și faptul că formularul în format digital va permite precompletarea acestuia cu informațiile pe care le deține deja, astfel încât erorile să fie reduse sau eliminate. În plus, acest formular digital va fi un instrument pentru scoaterea la iveală a veniturilor care scapă, acum, de ochii Fiscului.

Dacă în anii anteriori, aproximativ un milion de români depuneau declarația de venit, anul acesta, numărul acestora a scăzut semnificativ, fiind înregistrat cel mai mic nivel din anul 2018. Pentru anul 2025, autoritățile transmit că vor funcționa, în paralel, atât formularul digital, cât și în format fizic, până în 2026, când se va reuși trecerea completă în format digital.

Sunt noutăți pentru ieșenii cu venituri extra-salariale. Și asta, pentru că, de anul viitor, declarația unică prin care aceștia trebuie să își declare veniturile la ANAF intră în format digital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *