Prima pagină » Economic Local » Noutăți pentru ieșenii cu dizabilități care se pensionează de la 1 septembrie 2024.  Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce majorări primesc
Noutăți pentru ieșenii cu dizabilități care se pensionează de la 1 septembrie 2024.  Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce majorări primesc

Noutăți pentru ieșenii cu dizabilități care se pensionează de la 1 septembrie 2024.  Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce majorări primesc

13 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Vești bune pentru ieșenii cu dizabilități care se pensionează, începând din 1 septembrie 2024. Casa Județeană de Pensii Iași anunță că, de la această dată, cei care își depun dosarul de pensionare vor avea parte de majorări cu un număr de puncte de 0,5, respectiv 0,25. Iată despre ce categorii este vorba

Noutăți pentru ieșenii cu dizabilități care se pensionează de la 1 septembrie 2024

Legea nouă a pensiilor a adus noutăți în cadrul mai multor categorii de persoane. Însă, una dintre cele mai importante reglementări este legată de majorarea numărului de puncte, fix pentru persoanele cu dizabilități. Și anume, pentru persoanele care lucrează în condiții de handicap grav și nevăzători, se va face o majorare cu un număr de puncte fix, de 0,5 pentru fiecare lună și 0,25 puncte pentru fiecare lună, în cazul persoanelor cu handicap accentuat, potrivit art.88, alin.2. Și asta doar în cazul ieșenilor cu handicap grav și nevăzătorilor care își depun dosarul de pensionare după data de 1 septembrie 2024.

„Condițiile de eligibilitate au rămas la fel ca și pe legea veche, însă noutatea pe care o introduce legea 360 este că persoanele cu handicap grav și nevăzătorii cu deficiență vizuală gravă primesc, pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap grav sau de nevăzători, 0,5 puncte pe lună, în plus. Sunt nemulțumiți ieșenii cu handicap grav și nevăzătorii care sunt în plată la momentul acesta, și cea mai mare parte rămân cu pensiile înghețate la nivelul lunii august 2024, iar legea viitoare vine și cu diferite bonificații pentru aceste categorii de persoane”, a declarat Maria Andronache, director Casa Județeană de Pensii Iași.

Cererea de pensionare se depune în termen de 30 zile, de la data îndeplinirii condițiilor de pensie, iar plata se face de la data îndeplinirii condițiilor.

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti, acordate de Casele teritoriale de Pensii, stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi, în continuare, beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până, cel târziu, la data de 31 martie, respectiv, până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă.

Persoanele cu dizabilității amenință cu proteste la București

Mai mult, pentru ieșenii cu handicap grav și nevăzătorii cu deficiențe grave de vedere se mențin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguraţii cu handicap grav dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguraţii cu handicap accentuat dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguraţii cu handicap mediu dacă au realizat stagiul complet de cotizare.

Reamintim faptul că ieșenii nevăzători amenință cu proteste la jumătatea acestei luni, mai exact, pe data de 19 septembrie, începând cu ora 10:00. Protestul va fi organizat în capitală, fiind așteptate, la protest, sute de persoane cu diferite dizabilități. De la Iași, și-au anunțat prezența 150 de persoane nevăzătoare. Ieșenii care se confruntă cu deficiențe de vedere și au fost afectați de recalcularea pensiilor sunt în număr de 1.500, însă au primit asigurări, de la Casa Județeană de Pensii Iași, că nu vor primi mai puțini bani.

Veștile bune pentru ieșenii cu dizabilități, care se pensionează de la 1 septembrie 2024, se datorează noii legi a pensiilor, care aduce modificări semnificative pentru mai multe categorii de ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *