Noutăți pentru fermierii ieșeni care își doresc să obțină de la APIA subvenția de 60 de euro/hectar. Instituția a anunțat care sunt documentele necesare și data limită la care trebuie acestea depuse pentru ca ieșenii să poată beneficia de subvenție.
Termen limită pentru fermierii ieșeni care doresc să obțină subvenția de 60 de euro/h
Subvenția de 60 de euro pe hectar este un sprijin financiar acordat fermierilor pentru diverse activități agricole, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Această plată este parte din campania de subvenții agricole din 2023, iar fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții și să depună documentele necesare până la termenul limită, pentru a rămâne eligibili și a primi fondurile alocate. Neîndeplinirea cerințelor face ca aceștia să nu mai poată beneficia de plată.
Ei bine, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat termenul limită pentru fermierii ieșeni care își doresc să obțină subvenția. Fermierii care au cerut subvenția de 60 de euro/ha, prin APIA, în campania 2023, trebuie să depună până la 30 septembrie documente suplimentare. În lipsa acestor documente, schema devine neeligibilă și subvenția nu va fi acordată.
Aceste documente atestă formarea profesională sau competențele în domeniul agricol/agronomic, esențiale pentru a demonstra eligibilitatea.
Ce documente sunt necesare pentru obținerea subvenției
Documentele pe care fermierii ieșeni trebuie să le depună la APIA pentru obținerea subvenției sunt: diplomă/certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puţin un curs de iniţiere în domeniul agronomic acreditat, eliberată/eliberat de un formator autorizat, potrivit legislației în vigoare; diplomă/certificat/adeverinţă pentru dovedirea absolvirii unei forme de învăţământ agronomic, respectiv şcoală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale; certificat de competenţe profesionale pentru dovedirea deţinerii de competenţe profesionale în domeniul agronomic, eliberat de un formator autorizat, potrivit legislației în vigoare; document eliberat de un angajator situat pe teritoriul naţional sau al altui stat pentru dovedirea experienţei practice în activitate agricolă de, cel puţin, 12 luni, acumulată în ultimii 10 ani, în cadrul unei exploataţii agricole.
Subvenția de 60 de euro pe hectar, de la APIA, se adresează, în principal, agricultorilor care dețin terenuri agricole și respectă anumite condiții de eligibilitate. Aceste condiții pot include proprietarii de terenuri agricole, precum agricultorii care dețin și exploatează terenuri agricole, și care sunt, în general, eligibili pentru această subvenție. Respectarea cerințelor de eligibilitate prevede ca fermierii să respecte cerințele specifice, stabilite de APIA, care pot include norme privind gestionarea terenurilor, utilizarea durabilă a resurselor și conformitatea cu standardele de mediu.
Înregistrarea în sistemul APIA: Este necesar ca agricultorii să fie înregistrați în baza de date a APIA și să depună cererile necesare pentru a solicita subvenția. Cumpărarea de terenuri agricole sau activități specifice: unele subvenții pot fi destinate, exclusiv, anumitor tipuri de terenuri (de exemplu, terenuri agricole utilizate pentru anumite culturi) sau pentru practici agricole specifice.
Termenul de 30 septembrie trebuie respectat, inclusiv, de fermierii care nu au semnat cererea APIA pentru subvenția de 60 de euro/hectar. Până la 30 septembrie 2024, aceștia trebuie să își însușească cererile de plată, care includ angajamentele generale și specifice intervențiilor solicitate prin semnătură.