Prima pagină » Local » Noul val al pandemiei COVID-19 lovește în Iași. Veste-bombă despre spitalul mobil de la Lețcani
Noul val al pandemiei COVID-19 lovește în Iași. Veste-bombă despre spitalul mobil de la Lețcani

Noul val al pandemiei COVID-19 lovește în Iași. Veste-bombă despre spitalul mobil de la Lețcani

15 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Veste uriașă pentru bolnavii de COVID-19. Spitalul mobil de la Lețcani ar urma să se redeschidă în perioada următoare. Asociația Euronest și firma turcă SDI Global LLC au început să remedieze neconformitățile semnalate de Ministerul Sănătății la unitatea de la marginea Iașului. După mai bine de două luni de la închiderea spitalului, unitatea ar putea fi refuncțională

Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 ar urma să fie redeschis. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a primit o lovitură din partea autorităților județene. După ce a negat săptămâni la rând controlul demarat de Ministerul Sănătății la spitalul mobil, Euronest s-a conformat și a început să remedieze deficiențele constatate. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat 31 de nereguli la spitalul mobil, nereguli care au dus la închiderea temporară a unității medicale. Numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă cu COVID-19 și supraaglomerarea spitalelor suport din Iași au făcut ca autoritățile să ceară redeschiderea spitalului mobil.

Când va fi redeschis spitalul mobil de la Lețcani?

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a menționat faptul că, în contextul pandemiei de COVID-19, este nevoie de unitatea medicală de la Lețcani. Șeful județului a precizat că neregulile constatate în urma controlului sunt remediate pas cu pas, tocmai ca spitalul să poată fi funcțional în cel mai scurt timp.

„Grija pentru spitalul mobil de la Lețcani este una cât se poate de actuală. Cele 31 de măsuri de conformare au început să fie îndeplinite. Vrem să ne asigurăm că în orice moment spitalul ar putea fi deschis”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Euronest a negat mereu controlul de la Ministerul Sănătății. Doar că acum cei de acolo au dat înapoi și s-au conformat pentru a nu fi trași la răspundere. Unitatea medicală pentru care s-au cheltuit 10,4 milioane de euro a ajuns bătaia de joc a Euronest și a firmei turce SDI Global LLC. Abia după intervenția Ministerului Sănătății lucrurile par că s-au remediat.

ISU și DSP Iași vor verifica spitalul după remedierea deficiențelor

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a menționat că ADI Euronest și firma turcă SDI Global LLC au susținut că deficiențele au fost remediate. Cu toate acestea, spitalul va fi redeschis doar dacă Direcția și Inspectoratul pentru Situații de Urgență vor constata că deficiențele au fost remediate complet.

„Reprezentantul proprietarului spitalului a afirmat că neconformitățile au fost rezolvate. Săptămâna viitoare, reprezentanții DSP și ISU vor verifica daca au fost corectate și, dacă mai sunt alte probleme, ce soluții sunt pentru rezolvarea lor”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Mai mult, acesta a menționat că autoritățile speră ca pentru cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, unitatea să fie funcțională sută la sută.

„A avut loc o întâlnire între reprezentanții DSP Iași, ISU și factorii responsabili privind gestionarea pandemiei. Am analizat în ce măsură spitalele din Iași pot face față celui de-al treilea val al pandemiei. S-a constatat că este necesar să fim pregătiți cu posibilitatea creșterii capacității de spitalizare, mai ales la Terapie Intensivă. Una dintre soluțiile găsite a fost refuncționalizarea spitalului de la Lețcani”, a mai spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`