Prima pagină » International » Noul transportator auto din Suedia este cea mai mare navă eoliană din lume – FOTO, VIDEO

Noul transportator auto din Suedia este cea mai mare navă eoliană din lume – FOTO, VIDEO

17 nov. 2020, 08:42,
în International

Oceanbird ar putea arăta ca o navă a viitorului, dar revine la istoria maritimă veche – pentru că este alimentată de vânt.

Transportatorul transatlantic este proiectat de Wallenius Marine, un constructor suedez de nave, cu sprijin din partea guvernului suedez și a mai multor instituții de cercetare. În acest fel, aceasta construcţie devine cea mai mare navă eoliană din lume.

Ce capacitate are transportatorul auto

Cu o capacitate de 7.000 de vehicule, nava lungă de 650 de picioare are o dimensiune similară cu transportatorii de mașini convenționale, dar va arăta radical diferit. Nava este acoperită de cinci „pânze cu aripi” telescopice, fiecare având o înălțime de 260 de metri. Capabile să se rotească la 360 de grade fără să se atingă, pânzele pot fi retractate până la 195 de picioare pentru a curăța podurile sau a rezista la vreme dificilă.

Pânzele, care vor fi realizate din oțel și materiale compozite, trebuie să aibă această dimensiune pentru a genera suficientă putere de propulsie pentru nava de 35.000 de tone.

Deși „principiile generale ale pânzelor cu aripi solide nu sunt noi”, proiectarea pânzelor Oceanbird a fost o provocare, spune Mikael Razola, arhitect naval și manager de proiect de cercetare pentru Oceanbird la Wallenius Marine

Asta pentru că acestea sunt cele mai înalte vele de navă care au fost construite vreodată. „Această navă, aflată în vârful catargului, va fi la mai mult de 100 de metri deasupra suprafeței apei”, spune Razola. „Când te miști în cer atât de mult, direcția și viteza vântului se schimbă destul de mult.”

Pentru a înțelege mai bine condițiile atmosferice la această înălțime, Wallenius a montat senzori deasupra vaselor sale existenţe, în timp ce traversau Atlanticul, și a adunat date despre viteza și virajul vântului (o schimbare în sensul acelor de ceasornic în direcția vântului), până la 650 de picioare deasupra mării nivel. „Toate aceste informații ne-au ajutat să proiectăm un sistem eficient de aripi și corpuri, care poate profita la maximum de puterea disponibilă în vânt”, spune Razola.

Curățarea unei industrii extrem de poluante

Elemente esențiale în comerțul cu autovehicule la nivel mondial, transportatorii de vehicule oceanice sunt cunoscuți sub numele de RoRo – denumirea derivă din „roll on, roll off”. Mai degrabă decât încărcarea vehiculelor cu macarale, care ar fi lente și ineficiente, vehiculele sunt rulate de-a lungul rampelor încorporate în navă.
RoRo mare, convențional, utilizează în medie 40 de tone de combustibil pe zi, generând 120 de tone de CO2 – echivalent cu conducerea unei mașini 270.000 de mile.

Industria navală este sub presiune pentru a reduce emisiile de CO2 și alte gaze cu efect de seră. Transportul maritim a reprezentat 2,89% din emisiile globale de gaze cu efect de seră provocate de om în 2018, potrivit Organizației Maritime Internaționale (OMI), organismul ONU care reglementează transportul maritim global. În același an, OMI a introdus o reducere obligatorie cu 50% a emisiilor anuale totale de gaze cu efect de seră până în 2050 – cu ambiția de a atinge zero emisii „cât mai curând posibil în acest secol”.

Oceanbird este proiectat să depășească aceste ținte – Wallenius spune că nava va emite cu 90% mai puțin CO2 decât transportatorii de mașini convenționale. Cu toate acestea, nu va fi complet fără emisii, deoarece se va baza în continuare pe motoare pentru manevrarea în și din porturi și pentru situații de urgență.

Navigare lentă

Cu o viteză maximă proiectată de aproximativ 10 noduri, Oceanbird va fi mai lent decât transportatorii auto standard, care pot călători cu 17 noduri. Va dura aproximativ 12 zile, în loc de cele șapte standard, pentru a traversa Atlanticul.

Această călătorie lungă va necesita unele modificări de programare, spune Razola, precum și acceptarea de la producătorii de automobile. „Desigur, vor exista provocări și nu vom putea face lucrurile exact așa cum le facem astăzi, dar răspunsul de până acum de la producători a fost foarte pozitiv”, spune el.

Jakob Kuttenkeuler, profesor la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm – unul dintre colaboratorii proiectului – este, de asemenea, optimist. „Oamenii sunt suficient de informați din punct de vedere ecologic acum, încât credem că vor exista clienți dispuși să-și pună mașinile pe o navă care merge cu aproximativ jumătate mai repede decât nava de astăzi, dacă o putem face neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, spune el.

Kuttenkeuler și echipa să lucrează cu Wallenius la calcule de performanță și aerodinamică, folosind date meteo pentru a simula condiții de navigație realiste. Ei au construit un model de Oceanbird de 7 metri, care va naviga în arhipelagul Stockholm, mai târziu în acest an, pentru a aduna date care vor ajuta la finalizarea proiectării navei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`