Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a admonestat sărbătorirea – în trecut – a diversității în rândul forțelor armate ale SUA, într-un discurs adresat angajaților de la Pentagon.
„Cred că fraza cea mai prostească din istoria militară este ‘diversitatea e puterea noastră’”, a declarat între altele Hegseth audienței, dând asigurări totodată că în timpul mandatului său „toată lumea va fi tratată corect”, relatează Reuters și Agerpres.
Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru eliminarea diversității
La sfârșitul lui ianuarie, noul președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru eliminarea diversității, echității și incluziunii (așa-zisele DEI) din armată, un consilier al său precizând că acesta urmărește „eliminarea extremismului de gen” din rândul forțelor militare.
Confirmat la limită, pe 27 ianuarie, ca secretar al apărării, Pete Hegseth a promis că va face schimbări majore la Pentagon și că eliminarea DEI din armată va fi o prioritate.
Președintele Donald Trump semnează miercuri după-amiază un ordin executiv care vizează prevenirea participării persoanelor care au fost atribuite biologic ca bărbați la naștere, în competițiile sportive feminine sau pentru fete, relatează Time.
Președintele a emis un ordin amplu în prima sa zi de mandat luna trecută, prin care cerea guvernului federal să definească sexul doar ca fiind bărbat sau femeie și ca acest lucru să fie reflectat în documentele oficiale, cum ar fi pașapoartele și în politici precum desemnările în închisorile federale. Trump a descoperit în timpul campaniei că promisiunea sa de a „ține bărbații departe de sporturile feminine” a rezonat cu mulți alegători, inclusiv cu cei care consideră că sprijinul pentru drepturile transgenderilor a mers prea departe.
El a continuat să folosească această retorică înainte de alegeri
El a continuat să folosească această retorică înainte de alegeri, promițând să elimine „nebunia transgenderilor”, deși campania sa a oferit puține detalii. Ordinul de miercuri, care coincide cu Ziua Națională a Fetei și Femeilor în Sport, va implica modul în care administrația sa va interpreta Titlul IX, legea cunoscută cel mai bine pentru rolul său în promovarea echității de gen în sporturi și prevenirea hărțuirii sexuale pe campusuri.
„Acest ordin executiv restabilește corectitudinea, susține intenția originală a Titlului IX și apără drepturile sportivelor feminine care și-au dedicat întreaga viață pentru a concura la cele mai înalte niveluri”, a spus reprezentanta SUA Nancy Mace, o republicancă din Carolina de Sud.
Fiecare administrație are dreptul de a interpreta legislația Titlului IX. În timpul mandatului lui Trump, Betsy DeVos, secretarul pentru educație în primul mandat al lui Trump, a emis o politică în 2020 care restrângea definiția hărțuirii sexuale și impunea investigarea reclamațiilor doar dacă erau raportate unui oficial anume. Administrația Biden a abrogat acea politică în aprilie 2022, protejând drepturile elevilor LGBTQ+ și oferind măsuri de protecție pentru victimele agresiunii sexuale, dar nu a abordat sportivii transgenderi.
Mai multe state republicane au contestat noua regulă în instanță
Mai multe state republicane au contestat noua regulă în instanță.
„Tot ce trebuie să spună Trump este: ‘Vom interpreta reglementarea tradițional’, a spus Doriane Lambelet Coleman, profesor la Facultatea de Drept Duke. Cum va afecta acest ordin populația sportivilor transgender, un număr greu de stabilit cu precizie, rămâne incert. AP a raportat în 2021 că în multe cazuri, statele care introduc interdicții pentru sportivii transgender nu au putut cita exemple în care participarea acestora a fost o problemă. „Aceasta este o soluție în căutarea unei probleme”, a spus Cheryl Cooky, profesor la Universitatea Purdue care studiază intersecția dintre gen, sport, media și cultură, pentru AP după decizia lui Trump.
Totuși, numărul real al sportivilor transgender pare să fie aproape irelevant. Oricare caz de sportivă transgender care concurează, sau chiar despre care se crede că ar concura, atrage atenția.