Prima pagină » International » Noul premier britanic, Liz Truss, vede China ca pe o ameninţare la adresa ordinii internaţionale: „Toate ţările trebuie să respecte regulile şi asta include şi Beijingul”

Noul premier britanic, Liz Truss, vede China ca pe o ameninţare la adresa ordinii internaţionale: „Toate ţările trebuie să respecte regulile şi asta include şi Beijingul”

08 sept. 2022, 11:34, 3 ,
în International

Noul premier britanic Liz Truss vrea să limiteze puterea în expansiune a Chinei. Încă de pe vremea când era ministru de externe, oficialul britanic era un critic deschis al politicilor Chinei, motiv pentru care, Truss a fost etichetată drept un „populist radical”.

Amintim că relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au înrăutăţit în ultimul deceniu, având în vedere că Marea Britanie a fost mereu îngrijorată de faptul că investiţiile chineze pe teritoriul său ar putea prezenta riscuri pentru securitatea naţională şi implicit, ar submina prosperitatea regatului într-o lume post-Brexit.

premier britanic Liz Truss

Liz Truss vede ascensiunea Chinei ca pe o ameninţare

Noul premier britanic Liz Truss vede China ca pe o ameninţare

Unul dintre cei mai fermi critici la adresa politicilor Chinei a devenit premier marţi, 6 septembrie. Liz Truss, o auto-proclamată apărătoare a valorilor occidentale, l-a înlocuit în funcţie pe Boris Johnson, a cărui politică faţă de Beijing nu a fost suficient de fermă.

Liz Truss vede ascensiunea Chinei ca pe o ameninţare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli.

„Toate ţările trebuie să respecte regulile şi asta o include şi pe China. Beijingul îşi construieşte rapid o armată de specialişti capabilă să se infiltreze adânc în zonele de interes strategic european”, a declarat Truss.

Amintim că guvernul britanic a luat recent măsuri pentru a limita implicarea Chinei în sectorul nuclear al Regatului Unit, iar Truss a semnat pactul de apărare pentru a furniza Australiei tehnologia pentru construirea de submarine nucleare pentru a ajuta la respingerea puterii şi influenţei în creştere a Chinei.

În ciuda tuturor acestor măsuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că speră ca relaţiile cu Marea Britanie să rămână „pe drumul cel bun”.

Noul premier al Marii Britanii este ironizat de către oficialii ruși

Într-un context similar, amintim că Liz Truss a fost numit noul premier al Marii Britanii în data de 6 septembrie. Odată cu punerea sa în funcție, au apărut și comentariile, de data aceasta venind din partea Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse. Aceasta a declarat miercuri, 7 septembrie, în timpul unei conferințe de presă, că țările ce se consideră democrate duc lipsă de oameni capabili să le reprezinte.

”Uneori ne întrebăm, oare, în ţări foarte populate şi cu tradiţii democratice puternice şi lungi, nu există nimeni capabil să reprezinte diverse aripi ale puterii în mod demn, profesionist şi înţelept? Problema poate că e legată de criza democraţiei democratice, pentru că acest «rezultat» nu are nimic a face cu alegerea directă a britanicilor”, a declarat ea despre Liz Truss.

Urmând după nume ca Margaret Thatcher (1979-1990) şi Theresa May (2016-2019), Liz Truss este acum a treia femeie şefă a unui Guvern britanic. Cu toate că este cunoscută ca fiind o adeptă a unui ton belicos împotriva Rusiei, Truss a fost aleasă, după o campanie în care a promis scăderi de impozite, de 57% dintre cei aproximativ 142.000 de membri ai Partidului Conservator.

Numirea lui Liz Truss a venit în plină urgenţă economică, din cauza prăbuşirii puterii de cumpărare provocată de creşterea facturilor la energie.

Cu toate acestea, noul premier britanic Liz Truss, vede China ca pe o ameninţare la adresa ordinii internaţionale.

Comentarii
  • Alegerile sunt doar de decor, un efort inutil sa ne pacaleasca ca parerea noastra conteaza
    asta in TOATE tarile
    iese numai cine trebuie
    in 1% din cazuri cand nu… se intampla accidente

  • ”Regulile” de fapt nu sunt reguli. Sunt niste prerogative injuste pentru ca defavorizeaza majoritatea tarilor si favorizeaza un grup mic de tari care se considera mai presus decat toate celelalte.

  • bine spus @anonim. vestul a facut regulile alea ca sa-i subjuge pe ailalti. vestu-i tare lacom. nu poate trai fara sa subjuge, adica fara colonii pe care sa le jumuleasca el cum vrea. da gata, acuma-s la declin. se duc pe topogan la vale. mai pun ei frana, da tot la vale se duc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`