Crescătorii de prepelițe din Iași comercializează în plină pandemie de COVID-19 borcane cu ouă de prepeliță murate. Noul model de afacere profitabilă a fost adoptat după ce crescătorii de prepelițe din Iași au primit cereri din partea clienților. Interesul este tot mai mare pentru aceste preparate naturale și a crescut în ultimele 3 luni. Crescătorii de prepelițe din Iași susțin că afacerea cu prepelițe este singura profitabilă 100 la sută, chiar și în plină pandemie de COVID-19. Fermierii din Iași vând cu 9 lei borcanul de ouă de prepeliță murate
Crescătorii de prepelițe din Iași comercializează în plină pandemie de COVID-19 borcane cu ouă de prepeliță murate. Noile rețete ale fermierilor din județ au avut succes în rândul clienților care vor acum să mărească efectivele de păsări. Fermierii din Iași spun că preparatele sunt naturale, după rețete de pe internet sau din familie. Sfecla și oțetul sunt cele mai importante ingrediente pentru prepararea unor murături de calitate. Fermierii din Iași spun că nu duc lipsă de clienți și vând cu 9 lei borcanul de ouă de prepeliță murate.
Clienții au vrut ouă de prepeliță murate, iar crescătorii de prepelițe din Iași s-au conformat
Mihai Stoleru, unul dintre crescătorii de prepelițe din Iași, a înființat afacerea în plină pandemie de COVID-19. Ieșeanul povestește că e o afacere de familie.
„Ouăle murate de prepeliță sunt ceva artizanal, de la fermieri. Am început să le cresc, acum, cu pandemia asta de COVID-19. Am acum 150 de prepelițe, dar până la sfârșitul anului vreau să ajung la 2.000 de prepelițe. Noi am luat rețetele de pe internet. Sunt murate cu sfeclă și pot spune că s-au cumpărat murăturile. De la Avicola de la Vaslui mi-au zis că vor să vină să ia o cantitate mai mare și să vândă în retail o cantitate mai mare de ouă de prepeliță”, spune Mihai Stoleru.
Mihai Stoleru, crescător din Iași: „E singura afacere profitabilă 100 la sută. Bagi un ban, scoți dublu”
Crescătorul din Iași Mihai Stoleru spune că afacerea cu prepelițe este singura care poate aduce profit, iar noul model de afacere de succes din Iași a prins contur în plină pandemie de COVID-19.
„E singura afacere profitabilă 100 la sută. Bagi un ban, scoți dublu. Eu cheltui 15 bani, scot 30 de bani. Am un spațiu amenajat în Miroslava, un incubator, și toată ziua sunt aici, mă ocup de prepelițe. Eu vând cu 9 lei borcanul și cheltui 1,25 lei cu tot cu capac. Sfecla e 4 lei kilogramul. În rest sunt costurile cu ouăle, dar nici astea nu sunt mai mari de 1-2 lei”, a mai spus Mihai Stoleru, crescător de prepelițe din Miroslava.
Ouăle de prepeliță trebuie marinate cu oțet și sfeclă cel puțin o săptămână pentru a avea un gust bun
Ingredientele principale pentru ouă de prepeliță marinate sunt: ouă, oțet, piper, muștar, sfeclă. După ce se pun toate aceste ingrediente, borcanele se lasă la marinat la temperatura camerei pentru cel puțin o săptămână. Cel mai bun gust îl au dacă sunt marinate 10 zile. Pentru că sunt perisabile, trebuie consumate cât mai repede.
„Eu am vrut să particip la târguri, dar acum, pe căldurile astea, nu am cum să vând borcanele la târguri, pentru că se strică. Nu am cum să le expun, e dificil. O să încerc să găsesc o variantă”, spune Mihai Stoleru, crescător de prepelițe din Miroslava.
Rețeta de ouă murate de prepeliță a fost actualizată, iar cei interesați o pot găsi și pe Internet
Un alt crescător din Iași, Adrian Dolniceanu, care are un efectiv de 200 de prepelițe, susține că rețeta o are de la soacra sa.
„Ne gândim să mărim efectivul de prepelițe anul acesta, să punem la punct mai multe detalii. Rețeta de ouă murate de prepeliță e de la soacra mea și am văzut că sunt mulțumiți clienții de gustul acestui preparat. Noi l-am scos pe piață pentru prima dată la o conferință organizată la Direcția Agricolă. Invitații de acolo au fost încântați de acest preparat și de aceea noi vrem să îl facem în continuare”, a spus Adrian Dolniceanu, crescător de prepelițe din Tomești.
Investiția într-o afacere cu prepelițe se ridică la câteva mii de euro, chiar 10.000 de euro pentru un efectiv mai mare
În ultimii ani au apărut în Iași afaceri cu prepelițe care au rezistat numai câțiva ani din cauza lipsei clienților. Crescătorii de prepelițe au căutat noi soluții pentru comercializarea producției, astfel că noul model de afacere de succes din Iași este prepararea de rețete cu ouă de prepeliță murate. Investițiile într-o astfel de afacere sunt în funcție de efectivul de păsări. Astfel, pentru câteva sute de exemplare, un crescător poate investi în jur de 3-4.000 de euro într-o microfermă. Dacă depășește 10.000 de păsări, costurile ajung și la 50.000 de euro. O caserolă cu 40 de ouă de prepeliță se vinde cu 10 lei.