Prima pagină » International » Noul lider al grupării Hamas este Yahya Sinwar. El a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel
Noul lider al grupării Hamas este Yahya Sinwar. El a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel

Noul lider al grupării Hamas este Yahya Sinwar. El a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel

06 aug. 2024, 22:20,
în International

Hamas a anunţat marţi că l-a ales ca nou lider politic al mişcării pe Yahya Sinwar, principalul său oficial din Gaza, considerat ca fiind cel care a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel, relatează France 24.

„Mişcarea de Rezistenţă Islamică Hamas anunţă alegerea liderului Yahya Sinwar ca şef al biroului politic al mişcării”, se arată într-un comunicat al grupării.

Sinwar îl înlocuieşte pe Ismail Haniye

Sinwar îl înlocuieşte pe Ismail Haniyeh, care a fost ucis în Iran săptămâna trecută într-un presupus atac israelian.

Numirea lui Sinwar vine după ce şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi că răspunsul grupării sale la atacurile israeliene de săptămâna trecută va fi „puternic şi eficient”.

În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.

Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu „terorişti” numele lui Yahya Sinwar

La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu „terorişti” numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul atacului de la 7 octombrie împotriva Israelului.

Israelul publică o înregistrare video care l-ar arăta pe liderul Hamas Yahya Sinwar în tunelul de sub Khan Younis / Sinwar ar fi ”creierul” din spatele atacului din 7 octombrie.

Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Sinwar, arhitectul celui mai devastator atac asupra Israelului din ultimele decenii, s-a ascuns în Gaza, sfidând încercările israeliene de a-l ucide de la începutul războiului.

Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanţi care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată, scrie Reuters.

Sinwar, care şi-a petrecut jumătate din viaţa de adult în închisorile israeliene, este cel mai puternic lider Hamas

Sinwar, care şi-a petrecut jumătate din viaţa de adult în închisorile israeliene, este cel mai puternic lider Hamas rămas în viaţă în urma asasinării lui Haniyeh, o acţiune care a lăsat regiunea în pragul unui conflict regional mai amplu, după ce Iranul a promis represalii dure.

Israelul, care şi-a propus eliminarea mişcării Hamas, nu a revendicat asasinatul din Teheran, dar a declarat că a ucis alţi lideri de rang înalt, inclusiv pe liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, care a fost ucis la Beirut, şi pe Mohammed Deif, comandantul militar al mişcării.Născut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a fost ales lider al Hamas în Gaza în 2017, după ce şi-a câştigat o reputaţie de executant nemilos şi de inamic implacabil al Israelului. Înainte de a fi încarcerat, el a fost şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *