Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Noul coronavirus vine de la lilieci si este, de fapt, o razbunare a naturii. Pentru pandemie, oamenii sunt de vina

Noul coronavirus vine de la lilieci si este, de fapt, o razbunare a naturii. Pentru pandemie, oamenii sunt de vina

21 mart. 2020, 07:30,
în Sanatate

Noul coronavirus vine de la lilieci. Nocturni si numerosi, liliecii sunt o posibilă sursă de coronavirus, au descoperit cercetatorii. Cu toate acestea, unii oameni de știință sunt de acord că nu sunt de vină si pentru pandemia bolii – oamenii sunt.

Zoologiștii și experții în boli au declarat pentru CNN că schimbările în comportamentul uman – distrugerea habitatelor naturale, împreună cu numărul imens de oameni care se mișcă rapid acum pe Pământ – au permis ca bolile care erau cândva blocate de natură să poată trece la oameni rapid.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri de unde a apărut virusul și vor putea dovedi sursa numai dacă izolează un virus viu într-o specie suspectă – o sarcină grea, noteaza CNN.

Dar virusurile care sunt extrem de similare cu cel care provoacă Covid-19 au fost observate în liliecii cuu potcoavă chinezi. Aceasta a dus la întrebări urgente cu privire la modul în care boala s-a mutat din comunitățile de lilieci – adesea neatinse de oameni – printre oameni. Răspunsurile sugerează necesitatea unei regândiri complete a modului în care tratăm planeta.

Cercetătorii spun că liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura si o fac rapid pe distante foarte mari. Aceasta înseamnă că pot adăposti un număr mare de agenți patogeni sau boli. Zborul necesită, de asemenea, o cantitate extraordinară de activitate pentru lilieci, ceea ce a determinat ca sistemul lor imunitar să devină foarte specializat.

Noul coronavirus vine de la lilieci

„Când zboară au o temperatură corporală maximă care imită o febră”, a spus Andrew Cunningham, profesor de epidemiologie pentru animale sălbatice la Societatea Zoologică din Londra. „Se întâmplă cel puțin de două ori pe zi: atunci când zboară ca să se hrănească și apoi cand se întorc. Și astfel, agenții patogeni care au evoluat la lilieci au evoluat pentru a rezista la aceste vârfuri ale temperaturii corpului.”

Cunningham sustine că aceasta reprezintă o problemă potențială atunci când aceste boli se încrucișează într-o altă specie. La oameni, de exemplu, febra este un mecanism de apărare conceput pentru a ridica temperatura corpului in vederea uciderii virusului. Un virus care a evoluat într-un liliac nu va fi probabil afectat de o temperatură mai mare a corpului, a avertizat el.

Dar de ce boala se transferă în primul rând? Acest răspuns pare mai simplu, spune Cunningham și implică o frază extraterestră cu care va trebui să ne obișnuim, deoarece este una care ne-a schimbat viața – „zoonotic spillover” sau transfer.

„Cauzele de bază ale revărsării zoonotice din lilieci sau din alte specii sălbatice s-au dovedit aproape întotdeauna – întotdeauna – a fi un comportament uman”, a spus Cunningham. „Activitățile umane provoacă acest lucru”.

Habitat deteriorat

Atunci când un liliac este stresat – prin faptul că este vânat sau având habitatul său deteriorat de defrișare – sistemul său imunitar este provocat și îi este mai greu să facă față agenților patogeni. „Credem că impactul stresului asupra liliecilor ar fi la fel de mare ca cel asupra oamenilor”, a spus Cunningham.

În epicentrul probabil al virusului – așa-numitele piețe de peste din Wuhan, China – unde animalele sălbatice sunt ținute captive și vândute sub formă de delicatese sau animale de companie, poate apărea un amestec terifiant de viruși.

„Dacă sunt expediați sau ținuți in piețe, în imediata apropiere de alte animale sau oameni”, a spus Cunningham, „există șanse ca acești viruși să fie raspanditi în număr mare”. El a spus că celelalte animale de pe piață de genul acesta sunt, de asemenea, mai vulnerabile la infecție, deoarece și ele sunt stresate.

„Creștem transportul animalelor – pentru medicamente, pentru animale de companie, pentru alimente – la o scară pe care nu am făcut-o niciodată”, a spus Kate Jones, de la catedra de ecologie și biodiversitate de la University College London.

Noul coronavirus vine de la lilieci

Există două lecții simple, spun ei, că umanitatea poate învăța ceva și trebuie sa o faca rapid.
În primul rând, liliecii nu sunt de vină și ar putea ajuta la furnizarea soluției. „Este ușor să îndrepți degetul spre specia gazdă”, a spus Cunningham.

„Dar de fapt modul în care interacționăm cu ei a dus la răspândirea pandemică a agentului patogen”. El a adăugat că sistemele lor imunitare sunt slab înțelese și pot oferi indicii importante. „Înțelegerea modului în care liliecii fac față acestor agenți patogeni ne poate învăța cum să facem față virusilor”.

Coronavirusul este probabil primul semn clar și incontestabil al umanității că daunele aduse mediului pot ucide și oamenii repede.

Lecția finală este că daunele aduse planetei pot afecta mai repede oamenii decât efectele generate de schimbările climatice.

„Nu este în regulă să transformăm o pădure în agricultură fără să înțelegem impactul pe care îl are asupra climei, stocării de carbon, apariției bolilor și riscului de inundații”, a spus Jones.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care a fost ultimul mesaj trimis de Papa Francisc. Suveranul Pontif s-a stins în a doua zi de Paște
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Playtech.ro
Angela Rusu, de nerecunoscut! Cum a apărut cântăreaţa de muzică populară de Paşte, fanii au...
observatornews.ro
Cum va fi vremea în minivacanța de 1 mai. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Visul destrămat al lui Ceaușescu. Stațiunea din România care urma să organizeze Olimpiada de Iarnă 
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Horoscopul pentru a treia zi de Paşte plus sfaturi pentru nativi. Se anunţă surprize mari
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`