COVID-19 este în primul rând o infecție respiratorie, dar experții au suspectat că virusul se poate infiltra și în ochi. Acum, oamenii de știință au dovezi mai clare în acest sens.
Constatările se bazează pe un pacient din China care a dezvoltat un atac acut de glaucom la scurt timp după recuperarea de COVID-19. Medicii ei au trebuit să efectueze o intervenție chirurgicală pentru a trata această afecțiune, iar testele țesutului ocular au arătat dovezi clare ale prezentei SARS-CoV-2.
Cazul oferă dovezi că „SARS-CoV-2 poate infecta și țesuturile oculare în plus față de sistemul respirator”, au raportat medicii în ediția online din 8 octombrie a revistei JAMA Ophthalmology, potrivit Medical Xpress.
„S-a suspectat că ochii pot fi o sursă atât de „în”, cât și de „în afara” pentru noul coronavirus, a declarat dr. Aaron Glatt, purtător de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase din America. De aceea, lucrătorii din domeniul sănătății își protejează ochii cu ochelari de protecție sau cu viziere, a remarcat el.
Nu este posibil să se spună dacă pacientul în acest caz a contractat SARS-CoV-2 prin ochi, potrivit Glatt. Dar aceasta este o posibilitate – fie prin particule virale din aer, fie prin atingerea ochilor ei cu o mână contaminată de virus, a spus el.
De ce noul coronavirus vă poate infecta ochii: cum explica oamenii de stiinta
O altă mare necunoscută este dacă vreun virus persistent în țesutul ocular al pacienților va provoca probleme.
Potrivit dr. Grace Richter, oftalmolog la Institutul Roski Eye de la Universitatea din California de Sud, din Los Angeles:
„Este prea devreme pentru a ști ce înseamnă să ai acest virus care plutește în ochi pentru sănătatea oculară”.
În acest moment, a spus Richter, au fost observate probleme oculare limitate ale COVID-19: un număr mic de pacienți dezvoltă conjunctivită, cand partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor devin umflate, roșii și prezinta mâncărimi.
Pacientul în acest caz a suferit glaucom acut cu unghi închis – o afecțiune gravă în care presiunea din ochi crește brusc din cauza acumulării de lichid. Este nevoie de un tratament prompt pentru ameliorarea presiunii, uneori cu intervenție chirurgicală pentru a restabili mișcarea normală a lichidului ochiului.
Richter era îndoielnic că coronavirusul a provocat în mod direct complicația ochilor. În general, anumite caracteristici anatomice ale ochiului fac ca unele persoane să fie vulnerabile la glaucomul cu unghi închis acut, care poate fi declanșat de medicamente, a explicat ea.
Medicamentele pentru Covid-19, cauza afectarii oculare?
Richter a speculat că, din moment ce pacientul a fost internat în spital și probabil a primit diferite medicamente, acesta ar fi putut fi cauza.
Acest lucru este posibil, a spus dr. Sonal Tuli, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie și președinte de oftalmologie la Universitatea din Florida College of Medicine, din Gainesville.
Tuli a spus că cazul pacientului este „interesant”, dar lasă deschise o serie de întrebări. Una este dacă virusul prezent în țesutul ocular este de fapt infecțios.
Pacienta era o femeie în vârstă de 64 de ani, care a fost internată pentru COVID-19 pe 31 ianuarie. Optsprezece zile mai târziu, simptomele ei s-au rezolvat complet, iar tampoanele preluate din gât au devenit negative pentru SARS-CoV-2.
Aproximativ o săptămână mai târziu, însă, a dezvoltat durere și pierderea vederii la un ochi, apoi la celălalt ochi, la câteva zile după aceea, potrivit raportului Dr. Ying Yan de la Spitalul General din Wuhan, China.
Pacienta s-a prezentat din nou în spital, unde a fost diagnosticată cu glaucom acut cu unghi închis și cataractă. Medicația nu a reușit să scadă presiunea ochilor, astfel încât medicii ei au efectuat o intervenție chirurgicală, prelevând probe de țesut.
Oamenii nu își dau seama cât de des își ating ochii
Testele acestor probe au dovedit că SARS-CoV-2 a invadat țesuturile oculare, a raportat echipa lui Yan.
Deși nu este clar modul în care virusul a intrat în ochii pacientului, experții au fost de acord că acest caz subliniază importanța protecției ochilor. Pentru furnizorii de servicii medicale, asta înseamnă ochelari de protecție și viziere; pentru o persoană obișnuită, spalarea regulata a mâinilor și neatingerea ochilor.
„Cred că oamenii nu își dau seama cât de des își ating ochii”, a spus Tuli.
Acest sfat va reduce șansa ca orice virus, inclusiv răceala și gripa, să intre în contact cu ochii, a remarcat ea.