Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Noul coronavirus se transmite și prin fecale

Noul coronavirus se transmite și prin fecale

11 feb. 2020, 09:00,
în Sanatate

Noul coronavirus, transmis și prin fecale. Un articol publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane indică faptul că 14 din 138 de pacienți aveau inițial diaree și greață cu o zi sau două înainte de dezvoltarea febrei și a problemelor respiratorii.

Diareea poate fi o cale secundară de transmitere a noului coronavirus. Un articol al autorilor chinezi, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), indică faptul că din 138 de pacienți studiați de la un spital din Wuhan, 14 (10%) aveau inițial diaree și greață cu una sau două zile înainte de a dezvolta febră și probleme de respirație.

Principala cale de contaminare ar fi din picăturile încărcate de virus din tuseul unei persoane infectate. Cercetătorii care au tratat primele cazuri, au spus însă că s-au concentrat pe pacienții cu simptome respiratorii și că, prin urmare, i-ar fi putut neglija pe cei legați de sistemul digestiv.

Noul coronavirus, transmis și prin fecale. Un caz similar american

Primul pacient american diagnosticat cu 2019-nCoV a avut, de asemenea, scaune moi timp de două zile, iar virusul a fost apoi detectat în scaunul său. Cazuri similare în China au fost documentate în The Lancet, dar sunt mai puțin frecvente.

Transmiterea fecală a SARS a infectat sute de persoane într-un complex rezidențial din Hong Kong în 2003. Aerul cald din băi a contaminat mai multe apartamente și a fost imprastiat în clădiri adiacente.

Incertitudine cu privire la timpul de supraviețuire a virusului

Jiayu Liao, bioinginer în cadrul Universității din California, pentru Agence France-Presse. „Nu știm încă cât timp poate supraviețui acest virus în afara corpului (…) și la ce scară de temperatură este sensibil 2019-nCoV”.

Calea fecală poate prezenta noi provocări, dar poate fi mai mult o problemă în spitale, care pot deveni „amplificatori” ai epidemiilor, potrivit lui David Fisman, epidemiolog la Universitatea din Toronto.

Benjamin Neuman, virolog expert la Texas A&M University-Texarkana, avertizează, totuși, că „atingerea suprafețelor contaminate și apoi frecarea ochilor, nasului sau a gurii” sunt probabil principala cale de transmitere a virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`