Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Transmisia aeriană poate răspândi foarte repede noul coronavirus
Transmisia aeriană poate răspândi foarte repede noul coronavirus

Transmisia aeriană poate răspândi foarte repede noul coronavirus

09 iul. 2020, 11:19,
în Sanatate

Noul coronavirus se raspandeste usor prin aer. Organizația Mondială a Sănătății recunoaste faptul că coronavirusul ar putea fi răspândit de picături respiratorii minuscule care rămân în aer pentru perioade îndelungate, spun specialiștii universitari.

Într-un comentariu publicat în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de experți spun că ar trebui luate măsuri pentru a reduce riscul infectării persoanelor prin respirarea particulelor microscopice.

Noul coronavirus se raspandeste usor prin aer

Cath Noakes, profesor de inginerie de mediu pentru clădiri, la Școala de inginerie civilă și un membru al SAGE – Grupul consultativ științific pentru situații de urgență, a spus: „Virusul este transmis prin picăturile care sunt generate atunci când oamenii respiră, vorbesc, tusesc și strănut. Dacă o persoană este infectată, aceste picături pot conține un virus. Transmiterea aeriană se întâmplă atunci când aceste picături sunt foarte mici – sub aproximativ 10 microni (zece o milionime de metru) în diametru – și, prin urmare, pot fi transportate între oameni prin aer și apoi inhalate, potrivit Medical Xpress.

În comentariu, oamenii de știință spun: „Orientările actuale ale numeroase organisme internaționale se concentrează pe spălarea mâinilor, menținerea distanțării sociale. Majoritatea organizațiilor de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, nu recunosc transmisia aeriană”.

Studiile științifice au demonstrat că virușii sunt eliberați atunci când oamenii respiră, vorbesc și tusesc, iar acesta particule sunt suficient de mici pentru a rămâne în aer și ar putea călători timp de zeci de metri înainte de a se așeza pe pământ.

Sistemele de ventilație reduc riscul

Experții spun că trebuie adoptate măsuri preventive suplimentare care includ asigurarea clădirilor cu sisteme eficiente de ventilatie și evitarea supraaglomerarii. Sistemele de ventilație ar putea fi stimulate prin controale de infecție transmise în aer, cum ar fi filtrarea aerului și luminile ultraviolete germicide sau prin deschiderea ferestrelor.

Profesorul Noakes a spus: „COVID-19 nu se răspândește la fel de ușor ca boli precum rujeola sau tuberculoza, care sunt adevărate boli aeriene și se pot răspândi prin aer pe distanțe lungi. COVID-19 este mai probabil să fie oportunist aerian și, prin urmare, prezintă un risc pentru persoanele care se află în aceeași cameră pentru perioade îndelungate de timp. Este important ca oamenii să folosească o combinație de măsuri pentru a controla transmisia: distanțarea socială poate reduce riscul de transmitere directă a picăturilor, iar igiena mâinilor și o curățare a suprafețelor reduce riscul de transmitere prin contactul cu suprafețele și obiectele contaminate”.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
După viscol și ninsori, temperaturi de vară. Cum va fi de Paște
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Cum a apărut produsul epuizat instant de pe rafturile Lidl. Magazinele au impus limite, clienții își făceau stocuri
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025