Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Noul coronavirus poate supraviețui pe bancnote timp de 4 săptămâni
Noul coronavirus poate supraviețui pe bancnote timp de 4 săptămâni

Noul coronavirus poate supraviețui pe bancnote timp de 4 săptămâni

12 oct. 2020, 21:26,
în Sanatate

Noul coronavirus poate rămâne infecțios săptămâni întregi pe bancnote, sticlă și alte suprafețe obișnuite, potrivit cercetărilor efectuate de laboratorul de biosecuritate de top din Australia, care atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare, informeaza Bloomberg.

Oamenii de știință de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este „extrem de robust”, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede precum sticla găsită pe ecranele telefoanelor mobile și bancnotele din plastic, la temperatura camerei, în timp ce durata de supraviețuire a virusului gripal este de 17 zile.

Noul coronavirus poate supraviețui pe bancnote timp de 4 săptămâni

Supraviețuirea virusului a scăzut la mai puțin de o zi la 40 de grade Celsius pe unele suprafețe, potrivit studiului, publicat în Virology Journal. Descoperirile se adaugă dovezilor că noul coronavirus care provoacă Covid-19 supraviețuiește mai mult timp pe timp mai răcoros, fiind potențial mai greu de controlat iarna.

„Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne infecțios pe suprafețe pentru perioade lungi de timp, consolidând astfel nevoia de bune practici, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și curățarea suprafețelor”, a declarat co-autorul Debbie Eagles, directorul adjunct al centrului.

Coronavirusul se transmite mai ales prin contactul direct cu o persoană infectată, în special cu particulele încărcate de virus pe care le emite în timpul tusei, strănutului, vorbirii, cântatului și chiar respirației. SARS-CoV-2 poate, de asemenea, să contamineze suprafețele atunci când aceste particule se instalează, creând așa-numitele fomite despre care cercetătorii au spus că ar putea juca un rol mai mic, dar important, în transmiterea virusului.

„Ridică unele probleme critice legate de nevoia de a continua dezinfectarea suprafețelor, chiar și atunci când cazurile comunitare sunt scăzute”, a declarat Trevor Drew, directorul centrului și un alt coautor, într-un interviu.

SARS-CoV-2 răspândit prin fomite este plauzibil, au declarat cercetătorii de la Universitatea de Stat din Kansas într-un studiu publicat în august. Au analizat stabilitatea coronavirusului pe o serie de suprafețe și au constatat că a supraviețuit de cinci până la șapte ori mai mult în condiții mai reci, mai puțin umede de primăvară/toamnă, comparativ cu temperatura medie și umiditatea din vară.

Care sunt obiectele cele mai periculoase

Cercetătorii recunosc însă că rolul precis în transmiterea virusului jucat de diverse suprafețe, timpul de contact cu aceste suprafețe pentru a se ajunge la o infectare, precum și cantitatea de virus care ar fi necesară pentru o contaminare rămân de determinat, însă aceste studii care arată – în condiții de laborator – cât rezistă virusul pe diverse suprafețe sunt importante pentru elaborarea unor strategii de risc, mai ales în zonele unde contactele cu aceste suprafețe pot fi frecvente.

Ecranele telefoanelor mobile, bancomatele, automatele de plată de la supermarketuri, punctele de check-in din aeroporturi sunt astfel de obiecte care sunt atinse frecvent de mai multe persoane și care nu sunt dezinfectate în mod regulat putând reprezenta un risc de infectare cu SARS-CoV-2, arată cercetătorii.

Ei atrag atenția cu precădere asupra bancnotelor, care au o mare circulație. De altfel, înainte chiar de a fi declarată pandemia de coronavirus, China proceda la decontaminarea bancnotelor de hârtie, iar măsuri similare au fost avute în vedere și în Coreea de Sud și SUA.

Pe de altă parte, supraviețuirea coronavirusului pe inox, la temperaturi scăzute, ar putea explica izbucnirea focarelor în fabricile de procesare a cărnii și în depozitele frigorifice. Se știe că s-au descoperit urme de coronavirus inclusiv pe produse congelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *