Prima pagină » National » Noul an școlar ar putea începe cu întârziere. Mesajul transmis de părinți autorităților
Noul an școlar ar putea începe cu întârziere. Mesajul transmis de părinți autorităților

Noul an școlar ar putea începe cu întârziere. Mesajul transmis de părinți autorităților

19 aug. 2024, 21:00,
în National

În contextul schimbărilor climatice și al temperaturilor ridicate din timpul verii, anumite sindicate și asociații au cerut ministrului Educației și Meritului, Giuseppe Valditara, să reevalueze calendarul școlar, conform agenției ANSA, citată de Mediafax.

„Având în vedere căldura extremă, este nerezonabil să începem școala la mijlocul lunii septembrie. Ar fi mai bine să începem în octombrie. Este nevoie de rațiune și planificare. Trebuie să adaptăm și ciclurile de producție, iar administrația publică ar trebui să inițieze aceste schimbări în funcție de noile realități climatice”, a declarat Marcello Pacifico, președintele Anief.

Coordonarea națională a profesorilor pentru drepturile omului a trimis o scrisoare președintelui Societății italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, președintelui Federației italiene a pediatrilor, Antonio D’Avino, și președintelui Asociației naționale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitându-le un aviz științific privind oportunitatea amânării începerii anului școlar 2024/2025.

Noul an școlar ar putea începe cu întârziere în Italia

Anterior, această coordonare a cerut ministrului Valditara și autorităților regionale să ia în considerare modificarea calendarului școlar pentru a preveni posibilele îmbolnăviri, atât în rândul elevilor vulnerabili, cât și al profesorilor, care au o vârstă medie destul de ridicată, conform statisticilor.

„Considerăm că este important să revenim asupra acestei probleme pentru a găsi soluții adecvate și oportune”, a adăugat președintele Romano Pesavento.

Pe de altă parte, numeroase asociații de părinți atrag atenția că o vacanță școlară de trei luni, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, este deja prea lungă. Costurile ridicate ale taberelor de vară sunt în totalitate suportate de familii, iar nici un părinte nu poate beneficia de o vacanță de trei luni.

Astfel, provocările legate de echilibrul între muncă și viața de familie sunt considerabile pentru părinții cu copii. Din acest motiv, au fost lansate mai multe inițiative pentru strângerea de semnături în vederea revizuirii calendarului școlar.

„Vacanțele școlare excesiv de lungi”, se subliniază într-o petiție care a adunat 60.000 de semnături, „accentuează inegalitățile, conduc la pierderea competențelor cognitive și sociale ale copiilor și adolescenților și complică echilibrul dintre viața profesională și cea personală pentru mulți părinți, care se văd nevoiți să jongleze cu tabere de vară scumpe și lipsa unor alternative accesibile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *