Prima pagină » National » Noua vedetă din piețele românești! Pepenele cu gust de înghețată sau miere
Noua vedetă din piețele românești! Pepenele cu gust de înghețată sau miere

Noua vedetă din piețele românești! Pepenele cu gust de înghețată sau miere

27 aug. 2024, 21:40,
în National

Pepenele Kajari, o varietate indiană de pepene, recunoscut pentru gustul său asemănător cu cel al mierii de albine sau al înghețatei de vanilie, a fost aclimatizat cu succes la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău. Acest pepene mic, care cântărește între 300 și 400 de grame, poate fi consumat într-o singură masă. Originar din nord-estul Indiei, din statul Punjab, și cunoscut sub denumirea științifică Cucumis melo var. dudaim, pepenele Kajari este puțin cunoscut în Europa.

Conform BRGV, deși multe varietăți de pepeni au fost cultivate și exportate pe scară largă, pepenele Kajari a rămas o raritate locală, apreciată în principal în piețele tradiționale și de către fermierii locali.

  1. „În România, destul de recent, a crescut interesul pentru varietăţile de fructe exotice, fapt ce i-a determinat pe specialiştii BRGV Buzău să procure surse de material iniţial din specia Cucumis melo var. dudaim, explorând caracteristicile fenotipice, genetice şi biochimice ale acestuia. După parcurgerea etapei de aclimatizare a varietăţii, specialiştii au identificat mai multe genotipuri cu expresivitate fenotipică distinctă ce au fost introduse în programul intensiv de ameliorare. Unul dintre aceste genotipuri a demonstrat superioritate în ceea ce priveşte productivitatea, calitatea şi stabilitatea genetică”, a declarat BRGV.

La maturitate, pepenii Kajari ajung la 300-400 de grame și, spre deosebire de alte soiuri care necesită condiții speciale de păstrare din cauza dimensiunii lor, aceștia pot fi consumați imediat.

„Noi avem o preocupare pentru conservarea şi obţinerea de noi soiuri sau aclimatizarea unor specii noi. La pepene galben, în Muntenia erau două varietăţi cu denumiri populare, cel înecăcios şi cel zemos. Am reuşit să le salvăm şi să adăugăm şi alte soiuri aclimatizate. Pepenele galben este puţin cunoscut în România în ceea ce priveşte gustul, aroma, capacitatea lui de exprimare. În lume sunt multe varietăţi cu pulpa albă, verzuie, zemos-crocant. Avem o varietate din India, denumită Kajari melon, cultivată de o comunitate care o păstrează prin seminţe autentice, fiind recunoscuţi pentru cultivarea ei. Specia este însă puţin cunoscută în lume. La noi s-a aclimatizat foarte bine, am obţinut un soi cu caractere distincte, cu fructe foarte mici, de până la 500 de grame, ultraconcentrat, pentru o singură persoană şi pentru o singură masă”, a explicat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Pepenele cu gust de înghețată sau miere

Fructul, care inițial este verde deschis, devine cărămiziu cu striuri portocalii la maturitate și emană o aromă puternică, indicând momentul optim pentru recoltare.

„Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării”, a adăugat cercetătorul.

Deși nu este răspândit la nivel global, redescoperirea pepenelui Kajari subliniază importanța conservării varietăților rare. „Prin eforturile noastre de cultivare și promovare, pepenele Kajari ar putea deveni popular și în alte părți ale lumii, aducând o parte din patrimoniul agricol indian pe mesele din întreaga lume. Continuăm cercetările pentru ameliorarea și introducerea în cultură a noi genotipuri din această specie, paralel cu activitatea de conservare a resurselor genetice vegetale”, a subliniat BRGV.

Pe lângă pepenele Kajari, BRGV deține în portofoliu și alte varietăți de pepeni galbeni, de la cei cu gust picant, la cei cu arome de miere sau chiar de coniac.

„Mai avem o varietate cunoscută popular drept castravetele armenesc, cea mai veche varietate de castraveţi, un părinte al castraveţilor şi al pepenilor. Când sunt mici, fructele pot fi consumate ca şi castravetele, iar când ajung la maturitate se transformă într-un pepene galben. Fructul este lung, cu pulpa albă, ajunge până la 3 kg şi foarte parfumat. Mai avem şi alte varietăţi, până la dovleacul indian, tot o varietate de pepene pe care o avem în studiu, pepenele de miere, iarăşi un soi interesant, alungit, de până la 1,5 kg, pulpa albă şi foarte dulce, de unde şi denumirea de pepenele de miere. Când îl tai, zeama fructului se lipeşte de degete ca şi mierea de albine. Mai sunt pepeni galbeni cu gust de pară, de vanilie, ba chiar şi cu gust uşor de coniac”, a concluzionat Costel Vînătoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`