Prima pagină » Actualitate » Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“! Ministerul Sănătății nu confirmă – UPDATE
Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“! Ministerul Sănătății nu confirmă - UPDATE

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“! Ministerul Sănătății nu confirmă – UPDATE

03 ian. 2021, 13:14,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“.

UPDATE: Ministerul Sănătății spune că, până la acest moment, în țara noastră nu a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19, depistată prima dată în Marea Britanie.

„Pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie. O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, potrivit unui comunicat l Ministerului Sănătății.

Știrea inițială

Este vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Acesta s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, vineri, 1 ianuarie, după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus.

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie a ajuns în România

Rezultatul testelor au arătat că este infectat cu noul coronavirus, însă are noua tulpină, cea care este cu 70% mai contagioasă.

Medicii se așteptau ca virusul mutant din Marea Britanie să ajungă și în România în luna ianuarie, iată că acest lucru s-a întâmplat.

Se știe că virușii se schimbă și se mută constant. Este un proces care se întâmplă pe măsură ce sunt transmise de la persoană la persoană pe o perioadă de luni. Deci, pentru oamenii de știință, nu a fost o surpriză să asistăm la noi variante ale bolii.

Deși este dificil să se prevadă unde vor apărea noi mutații ale bolii, până în prezent nu s-a găsit nici una care să conțină mutații care să facă virusul mai mortal sau mai probabil să se sustragă vaccinurilor sau tratamentelor.

Record de infectări în Marea Britanie

În numai 24 de ori au fost raportate 41.000 de cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV-2. Conform experţilor, se pare că de vină ar fi noua tulpină a virusului. Mai mult, în zilele următoare, recordul acesta va fi doborât.

În prezent, în unităţile medicale din Marea Britanie se află sub tratament mai bine de 20.400 de pacienţi cu covid. Numărul este mai mare decât cel înregistrat în luna aprilie 2020…

Din câte se pare, noua tulpină de covid a ajuns deja în Finlanda. Medicii din Helsinki au identificat două persoane ca fiind purtătoare ale noii tulpini. Una dintre ele şi-a petrecut Crăciunul în Marea Britanie. A treia persoană, în schimb, s-a infectat cu tulpina provenită din Africa de Sud. Până acum, Finlanda era singura ţară din nordul Europei unde însă nu ajunsese tulpina din Marea Britanie.

Medicii români au capacitatea de a identifica noua tulpină de COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat că personalul medical a demarat o serie de studii. Responsabilul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România a afirmat că medicii români au capacitatea de a identifica tulpina care a apărut prima oară în Marea Britanie. În altă ordine de idei, medicul roman a afirmat faptul că vaccinul celor de la Pfizer are acoperire şi pe această tulpină. Valeriu Gheorghiță a estimat că, dacă lucrurile din cadrul campaniei naţionale de vaccinare merg conform planului, în 6, 7 luni, România va asigura 60-70% de imunizare în rândul populaţiei.

„Cred că prin solidaritate putem merge mai departe. S-a concretizat speranța noastră. Mă voi preocupa astfel încât totul să decurgă normal. În acest moment susțin că aceste vaccinuri trebuie făcute distanțat la 28 de zile. Nu există studii cum că și alte vaccinuri au o influență. Noi am trimis necesarul de doze de la fiecare unitate. Vor exista pierderi. Din acest motiv nu trebuie să fie luat strict matematic. Asta nu înseamnă un refuz al angajaților din domeniul de sănătate. Dacă lucrurile decurg bine în primele 6 luni am putea asigura 60-70% din imunizare în rândul populației.

România cu siguranță are capacitatea să identifice noua tulpină. Au fost făcute studii pentru a vedea care este traseul virusului. Cu siguranță colegii vor face publice aceste date. Din ce știm vaccinul are acoperire și pe această tulpină”, a spus Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *