Prima pagină » Coronavirus » Noua tulpină de COVID-19, confirmată lângă România

Noua tulpină de COVID-19, confirmată lângă România

23 dec. 2020, 10:37,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Un caz cu noua tulpină de COVID-19 a fost înregistrat în Ucraina, în Transcarpatia, regiune care se învecinează cu țara noastră la nord.
Pacientul este un bărbat din care muncește în Cehia și care s-a vindecat deja. Totuși, iar în regiune ar fi fost înregistrate mai multe astfel de cazuri.

Ucraina nu poate identifica noua formă de coronavirus în cadrul unei testări în masă

Specialiștii spun că Ucraina nu are în prezent posibilitatea de a identifica această nouă formă de virus în cadrul unei testări în masă, însă persoanele care dețin asigurări de sănătate în alte țări europene pot face acest lucru.

„Pacientul meu este unul dintre cazuri. El este face naveta pentru a munci, între Ucraina și Republica Cehă. A avut deja această nouă tulpină identificată de Marea Britanie. Când a venit să verifice această, Ucraina nu a putut identifica cu exactitate de ce suferă, însă persoanele asigurate în țările UE pot confirma virusul mutant. Astfel, eu am reuşit să confirm că există deja cazuri de infecție cu noua tulpină a virusului în regiunea Transcarpatia”, a explicat medicul Viktor Petrov.

Răzvan Cherecheș: „Singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios“

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj a vorbit despre noua tulpină de COVID-19.

Răzvan Cherecheș susține că ceea ce se știe până în acest moment este că face virusul să mai infecțios, semnificativ mai infecțios decât tulpina care circulă.

„Acum motive masive de îngrijorare nu avem, decât din perspectiva faptului că vor trebuie respectate regulile de distanțare sociale, mască, mai sever. Din câte știm, simptomatologia este la fel, simptomele apar cu același calendar. Deci singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc “

Expertul în sănătate public este de părere că nu există motive de îngrijorare cu privire la faptul că vaccinul nu va funcționa.

„Vaccinul transmite, de fapt, niște semnale, niște segmente mici de ARN care învață celulele corpului nostru să sintetizeze proteine similare cu proteinele de pe capsula exterioară a virusului. Aceste proteine sunt sintetizate de celulele noastre, expulzate de celule și sistemul nostru imun, în momentul în care le vede, începe să învețe cum să lupte contra lor. Astfel că, atunci când suntem expuși la virusul propriu-zis, care este învelit cu proteina respectivă, sistemul nostru imun recunoaște proteina cu care s-a luptat anterior și o distruge. Ei bine, această nouă variantă de coronavirus, are aceeași variantă de proteină la exterior. Deci mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc“, a menționat Răzvan Cherecheș.

Alexandru Rafila: „Teoretic, vaccinurile anti-COVID-19 vor acționa și împotriva noii tulpini“

Și Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre nouă tulpină de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat că noua tulpină de coronavirus, identificată în Marea Britanie și care ar crește infecțiozitatea cu circa 70%, poate fi detectată de testarea PCR atunci când este întâlnită.

Profesorul a precizat că vaccinurile ar trebui să acționeze împotriva acesteia, cel puțin „teoretic”.

„Dacă s-a identificat, se poate și izola. Nu e o tulpină neapărat nou, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și identificat, astfel încât în momentul de față se cunoaște destul de bine această tulpină.

Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească transmiterea excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024