Prima pagină » Razboi în Ucraina » Nouă tranșă de armament pentru Ucraina. SUA trimite muniţie în valoare de 550 de milioane de dolari

Nouă tranșă de armament pentru Ucraina. SUA trimite muniţie în valoare de 550 de milioane de dolari

02 aug. 2022, 15:10,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

SUA a anunţat luni, 1 august, că urmează să trimită o nouă tranșă de armament pentru Ucraina. Astfel, forţele armate ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, vor primi în special muniţie pentru lansatoarele de rachetă, tot mai importante în această luptă, în valoare de 550 milioane de dolari.

Cu toate acestea, SUA nu este singurul stat ce continuă să trimită ajutoare, de vreme ce și Marea Britanie a decis de curând să transfere mai multe dintre navele sale de război forțelor armate ucrainene.

SUA trimite armament Ucrainei în valoare de 550 de milioane de dolari

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a anunţat că acest nou ajutor cu armament al SUA pentru Ucraina, urmează ”să includă muniţie suplimentară pentru sistemele (…) HIMARS”.

Potrivit estimărilor, John Kirby a anunţat că valoarea asistenţei militare acordate Ucrainei de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă se ridica astfel la peste opt miliarde de dolari.

De altfel, într-un comunicat al Pentagonului, este precizat a acest nou ajutor mai include 75.000 de obuze de 155 de milimetri.

”Statele Unite vor continua să coopereze împreună cu aliaţii şi partenerii lor pentru a furniza Ucrainei capacităţi-cheie”, subliniază Pentagonul.

De vreme ce artileria este decisivă în războiul din Ucraina, reamintim că sistemele de tip HIMARS, fiind foarte mobile de fel, trag rachete ghidate prin GPS şi au o rază de acţiune de 80 de kilometri, ceea ce va permite armatei ucrainene să atingă ţintele ruseşti pe care anterior nu le-ar fi putut atinge.

Totodată, în vreme ce armata ucraineană şi rusă duce un război de uzură a muniţiei, unde se consuma foarte multe proiectile, de toate felurile, este de înţeles că stocurile sunt cruciale.

Ajutor din partea Marii Britanii pentru Ucraina

De altfel, și Marea Britanie a decis să transfere mai multe dintre navele sale de război forțelor armate ucrainene. Ediția în limba ucraineană a site-ului „Novoe Vremia” îl citează pe această temă pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko. Diplomatul relatează cum „vor exista mai multe astfel de nave”, de vreme ce una dintre acestea este deja în curs de pregătire pentru armata ucraineană, marinarii Kievului fiind de altfel antrenați pe acest vas.

„După începutul războiului pe scară largă în Ucraina, prioritățile noastre s-au schimbat: avem nevoie de nave antimine. Două este cifra inițială cu care lucrăm acum. Este vorba de nave de război în serviciul Forțelor Navale ale Majestății Sale”, a spus Pristaiko într-un interviu pentru publicația Suspilne.

Ambasadorul ucrainean Pristaiko a adăugat că navele vor fi supuse unui proces de modernizare și dotare cu echipamente necesare forțelor armate ale Ucrainei.

„Dar nu sunt doar două nave. Au mai multe din aceeaşi clasă. Ofiţerii şi marinarii noştri sunt acum instruiţi pentru folosirea navelor existente”, a spus Pristaiko.

Cu toate acestea, Statul Major al Armatei Ucrainene avertizează că forțele ruse implică „în mod activ” aviația pentru a monitoriza și controla situația din Marea Neagră.

„Se constată faptul că inamicul implică activ aviația pentru a controla situația de suprafață și aeriană din nord-vestul Mării Negre. Amenințarea atacurilor cu rachete asupra instalațiilor militare și a infrastructurilor critice de pe teritoriul Ucrainei rămâne”, spune sursa citată, care adaugă că în regiune sunt șase nave ruse de război dotate cu rachete de croazieră Kalibr.

Așadar, SUA trimite din nou, o nouă tranșă de armament pentru Ucraina, în valoare de 550 de milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *