Prima pagină » International » Nouă tentativă de asasinat la adresa lui Donald Trump: „Nivelul de alertă este ridicat. Trăim vremuri periculoase”
Nouă tentativă de asasinat la adresa lui Donald Trump: „Nivelul de alertă este ridicat. Trăim vremuri periculoase”

Nouă tentativă de asasinat la adresa lui Donald Trump: „Nivelul de alertă este ridicat. Trăim vremuri periculoase”

16 sept. 2024, 17:40,
în International

Această posibilă nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump reflectă atât tensiunile unei campanii electorale care a surprins prin imprevizibilitate, cât și violența latentă care poate erupe oricând, observă CNN și The Guardian.

Un purtător de cuvânt al Secret Service a rezumat reacțiile publicului american după acest nou incident: „Nivelul de alertă este ridicat. Trăim vremuri periculoase”.

Trump, la un pas de a fi din nou victima unui atac

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă duminică, la doar câteva ore după ce un bărbat cu o pușcă semiautomată AK-47 a fost depistat la câteva sute de metri de locul unde fostul președinte juca golf. FBI-ul tratează acest caz ca pe o posibilă tentativă de asasinat – a doua în doar două luni, într-o perioadă electorală marcată de o adâncă polarizare a societății americane.

Detaliile prezentate la conferință subliniază cât de aproape a fost Trump de a fi din nou victima unui atac, la scurt timp după ce, în iulie, un glonț tras de un atacator în Pennsylvania i-a atins urechea.

Întrebat despre cât de aproape a fost atacatorul de duminică de Trump, șeriful Ric Bradshaw a spus că distanța a fost de aproximativ 300-500 de yarzi (270-450 de metri), subliniind că, pentru un trăgător cu o lunetă, aceasta nu este o distanță considerabilă.

Conform CNN, America a evitat pentru a doua oară un deznodământ tragic care ar fi putut avea consecințe devastatoare asupra unei națiuni deja divizate politic.

După incident, au apărut două perspective distincte. Pe de o parte, există îngrijorări legate de vulnerabilitatea continuă a lui Trump, în ciuda măsurilor sporite de securitate. Pe de altă parte, incidentul de duminică a evidențiat competența Secret Service, care, spre deosebire de primul atac, a reușit să identifice și să neutralizeze rapid amenințarea.

Deși atacatorul a scăpat inițial, el a fost arestat ulterior. Șeriful Bradshaw a lăudat intervenția agenților Secret Service, subliniind că aceștia au acționat impecabil.

Totuși, întrebările privind securitatea fostului președinte persistă. Aliații săi, printre care congresmana Elise Stefanik, au cerut răspunsuri clare despre cum a fost posibil ca un atacator să ajungă atât de aproape de Trump, în două incidente succesive.

Ambele tabere politice sunt conștiente de acest risc

Analiștii americani remarcă că această nouă tentativă de asasinat nu face decât să reflecte tensiunile profunde și violența iminentă din societatea americană. Ambele tabere politice sunt conștiente de acest risc și iau măsuri suplimentare de securitate, inclusiv utilizarea ecranelor antiglonț la mitingurile în aer liber.

Marius Ghincea, cercetător la ETH Zurich, a explicat că polarizarea extremă a politicii americane a creat un climat în care violența politică era aproape inevitabilă, în special într-o societate deja obișnuită cu atacurile armate.

Campania electorală în desfășurare a sfidat nu doar previziunile, dar și normele tradiționale. Este pentru prima dată din 1968 când un președinte în funcție, Joe Biden, a renunțat la candidatura pentru un nou mandat, lăsând loc vicepreședintei Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie de culoare președinte.

De partea cealaltă, Donald Trump, candidatul republican, se confruntă cu multiple acuzații penale, dar continuă să fie o forță politică puternică, iar un nou mandat neconsecutiv ar fi un precedent rar în istoria americană.

În timp ce Biden și Harris au condamnat violența și și-au exprimat ușurarea că Trump nu a pățit nimic, susținătorii fostului președinte văd în aceste incidente un semn că Trump trebuie votat pentru a restabili pacea în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`