Prima pagină » National » Noua regulă rutieră pe care trebuie să o știe toți șoferii. Iată ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii
Noua regulă rutieră pe care trebuie să o știe toți șoferii. Iată ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii

Noua regulă rutieră pe care trebuie să o știe toți șoferii. Iată ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii

20 mai 2024, 08:45,
BZI.ro, în National

Noua regulă rutieră pe care trebuie să o știe toți șoferii. Este vorba despre staționarea sau parcarea mașinii pe trotuar. Iată ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea legii.

Noua regulă rutieră pe care trebuie să o știe toți șoferii

Conform noilor reglementări, Codul Rutier 2024 interzice oprirea și staționarea pe drumurile publice în anumite zone sau intervale orare, aceste restricții fiind valabile doar pentru carosabil, nu și pentru trotuare. Totuși, Art. 72 din OUG nr. 195/2022 interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, impunând șoferilor obligația de a lăsa un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor.

Dacă șoferii încalcă această regulă, riscă să fie amendați și să li se ridice mașina. Staționarea pe trotuar este permisă doar dacă nu există un indicator care să interzică explicit parcarea în acea zonă și dacă este lăsat un spațiu de cel puțin un metru pentru trecerea pietonilor.

Poliția poate aplica amenzi de până la 6 puncte pentru parcare neregulamentară, fie pe drumuri publice, fie pe trotuare. Sancțiunea minimă este de 2 puncte de amendă, adică 5% din salariul minim brut și echivalează cu 330 de lei. Pentru staționare neregulamentară, amenzile pot ajunge la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare. Șoferii care staționează sau parchează pe spațiul verde sau pe autostrăzi în locuri nepermise riscă sancțiuni severe, inclusiv amenzi de aproape 1.000 de lei.

Legi mai stricte pentru conducătorii auto

Pe lângă regulile de circulație, au fost montate recent noi indicatoare rutiere pentru siguranța șoferilor. Nerespectarea distanței între vehicule este una din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave din România. Noul indicator rutier este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată.

Semnul va fi însoțit de textele: ”păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță”. Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație.

Indicatorul va fi unul informativ, fiind instalat pe sectoarele de drum unde au loc cele mai multe accidente provocate de lipsa păstrării distanței față de mașina din față. Testele arată că distanțele de care are nevoie un automobil să frâneze pentru a frâna în condiții de siguranță sunt mult mai mari decât își imaginează șoferii. Astfel, la o viteză de 40 km/h, o mașină va opri complet în 23,11 metri, la o distanță de frânare de 12 metri pe secundă. Distanța crește la 70,22 metri, la o viteză de 80 km/h (timp mecanic de frânare de 48 metri pe secundă) și la 166 de metri, la o viteză de 130 km/h (timp de frânare 130 m/s).

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *