Prima pagină » National » Noua metodă găsită de un bărbat pentru a fura bani din bancomate
Noua metodă găsită de un bărbat pentru a fura bani din bancomate

Noua metodă găsită de un bărbat pentru a fura bani din bancomate

01 sept. 2023, 16:40, 1 ,
în National

Un bărbat din Bucureşti a fost prins de poliţişti, după ce a găsit metoda prin care să fure bani din bancomate de fiecare dată când clienţii băncilor făceau retrageri.

O parte din sumele retrase era blocată direct la bancomat, iar hoţul mergea apoi şi lua banii.

„La data de 1 septembrie 2023, poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale – Sector 5, pun în executare un mandat de percheziție domiciliară, în Municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat (7 acte materiale).

În fapt, la data de 23 iulie 2023, Secția 20 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că, în timp ce a retras bani de la un bancomat, situat la o adresă din Sectorul 6, i-ar fi fost sustrași o parte din ei, prin montarea unui dispozitiv artizanal pe fanta ATM-ului respectiv.

Ulterior, la data de 31 iulie 2023, la nivelul Serviciului Investigații Criminale – Sector 5, a fost înregistrată plângerea unui alt bărbat, care sesiza faptul că, imediat după ce a retras 4.000 de lei, de la un bancomat, situat la parterul unui bloc din Sectorul 5, a constatat faptul că pe fanta de ieșire este montat un dispozitiv care a blocat o mare parte din bani, aceștia fiind, ulterior, recuperați de bărbat prin intermediul băncii aferente.

Din datele și probele administrate în cauză, de către polițiștii serviciilor de investigații criminale – Sectoarele 5 și 6, a rezultat presupunerea rezonabilă că, bănuit de comiterea faptelor este un bărbat, în vârstă de 43 de ani.

În urma extinderii cercetărilor, s-a stabilit că bănuitul ar fi sustras diverse sume din bancomate, prin montarea unui dispozitiv peste fanta de eliberarea a numerarului, în sarcina acestuia fiind stabilite 2 astfel de fapte comise în Sectorul 5, iar alte 5 ar fi fost săvârșite în Sectorul 6.

În vederea completării materialului probator, la data de 1 septembrie 2023, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză.

De asemenea, bănuitul a fost depistat, urmând a fi condus la audieri, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat ( 7 acte materiale)”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

O nouă metodă înșelătorie prin telefon

Românii sunt vizați de o nouă metodă de înșelătorie prin telefon, practicată de escroci care pretind că sunt reprezentanți ai Poliției. Oamenii au povestit, pe rețelele sociale, cum li s-a spus, la telefon, că numele lor apare în dosare de spălare de bani.

„Azi am primit al treilea telefon, în care intră un mesaj înregistrat în engleză. Zice, more or less (mai mult sau mai puțin – n.r.), apoi:

Bună, suntem de la Poliția Română. Datele tale de identificare apar într-o operațiune de spălare de bani și s-a emis un mandat de arestare pe numele tău. Ca să intri în legătură cu un agent, apasă tasta 1”, a scris o femeie, pe Facebook.

Altcineva a mărturisit că a trecut prin aceeași situație și intenționează să ia legătura cu oamenii legii.

„Acum 10 minute am primit același apel cu același mesaj, de pe un alt număr! Intenționez să trec pe la o secție de poliție și să-i pun pe ei să sune!”, a scris altcineva, potrivit Biz Brașov.

La fel ca în cazul metodei „Accidentul”, reprezentanții IGPR le transmit cetățenilor care primesc astfel de apeluri suspecte să nu dea curs solicitărilor și să sesizeze cât mai repede Poliția.

Recomandările IGPR în cazul unui apel suspect

Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;

Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;

Comentarii
  • Metoda o fi noua pentru jurnalist. Pentru ca abia acum a aflat. Ca in bancul cu ungurii, Mihai Viteazul si ardeleanul 🙂
    Se numeste Libanese Loop si e pe piata de prin 96! Cand probabil jurnalistul nici nu era nascut 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`