Prima pagină » Actualitate » Noua metodă de fraudă în România: „Caut iubit sincer si de încredere pentru sora mea”
Noua metodă de fraudă în România:

Noua metodă de fraudă în România: „Caut iubit sincer si de încredere pentru sora mea”

12 sept. 2024, 13:00,
Simona Ciobanu în Actualitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă. Aceasta începe cu un mesaj aparent inofensiv: „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”, mesaj pe care mulți români l-au primit și care poate duce la pierderi financiare.

Experții în securitate cibernetică au denumit această metodă de atac „Iubire Prefăcută”, unde atacatorii exploatează sentimentele victimei pentru a obține informații personale sau bani. Escrocii își găsesc victimele pe rețelele sociale, site-urile de întâlniri sau chiar prin mesaje directe trimise pe numărul de telefon sau email.

Un exemplu de mesaj folosit este: „Salut, scuze că te deranjez, caut iubit sincer și de încredere pentru sora mea. Este foarte amabilă și frumoasă. Dacă ești singur, poate vă cunoașteți. Acesta este WhatsApp-ul ei”. Acest tip de abordare a fost raportat de mai mulți români.

Noua metodă de fraudă în România se numește „Iubire Prefăcută”

DNSC, într-o postare pe Facebook, subliniază câteva semne ale acestei fraude: persoanele care te contactează recent și își exprimă rapid afecțiunea cer discuții private, folosesc un limbaj vag sau cu greșeli de exprimare și solicită materiale intime sau bani. În unele cazuri, victimele sunt șantajate pentru a oferi sumele cerute sau datele bancare.

„Un profil de social media sau un mesaj aparent nevinovat poate ascunde un atacator cu o identitate falsă. Fii precaut când cineva te contactează și observă modul în care comunică. Nu ezita să pui întrebări de verificare”, avertizează DNSC.

DNSC oferă următoarele sfaturi pentru cei care au fost victime ale acestei fraude:

1. Întrerupe imediat contactul cu persoana care încearcă să te șantajeze.
2. Dacă este posibil, păstrează toate mesajele schimbate.
3. Depune o plângere la poliție.
4. Raportează infractorul pe platforma de pe care te-a contactat.
5. Dacă ai transmis date bancare, contactează de urgență banca ta.

Mesaje de la numere necunoscute

Într-o altă ordine de idei asemănătoare, reiterăm cum o ieșeancă a primit mai multe mesaje de la numere necunoscute, însă nu le-a accesat.

„Sunt niște păcăleli, de aceea nu trebuie accesate link-urile respective. Voi anunța autoritățile”, susține femeia.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor postări sponsorizate care se folosesc de imaginea unor bănci cunoscute. O ieșeancă a rămas fără economii după ce a instalat o aplicație în telefonul mobil. Prin intermediul acesteia, persoane necunoscute ar fi accesat conturile bancare ale părții vătămate și ar fi efectuat trei transferuri bancare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 11.300 de lei. Polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Totodată, un tânăr din Iași a rămas fără bani după ce i-a fost accesat contul bancar. Cetățenii trebuie să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare. De asemenea, ieșenii trebuie să nu transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail ori prin aplicații de mesagerie.

În concluzie, reiterăm cum a fost emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *