Noua lege care intră în vigoare în toată România i-a surprins pe cetățeni. ANAF a demarat transmiterea notificărilor către contribuabilii care nu au utilizat sistemul e-Factura. Instituția are în vedere să aplice amenzi uriașe tuturor celor care nu se vor conforma. Decizia îi vizează pe antreprenorii din țară.
Noua lege care intră în vigoare în toată România
De la 1 ianuarie 2024, utilizarea e-Facturii a devenit obligatorie pentru toate entitățile comerciale, inclusiv pentru firme, PFA-uri și ONG-uri. Aceste entități sunt obligate să declare facturile prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) sau utilizând alte software-uri oferite de diferite companii.
Conform reglementărilor, termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, însă nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emisie a facturii stabilit de Codul fiscal, care este data de 15 a lunii următoare. ANAF a început să trimită notificări către contribuabilii care nu au utilizat sistemul RO e-Factura. Începând cu data de 1 iunie 2024, ANAF va aplica sancțiuni pentru netransmiterea facturilor conform prevederilor legale.
,,Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă şi transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanţii mediului de afaceri au participat la şedinţele noastre şi au venit cu propuneri valoroase, care s-au şi implementat de-a lungul timpului.
O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei ce nu folosesc sistemul. Am pus în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern. Aşadar, cei care nu ţin cont de termenul-limită de cinci zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancţionaţi de la 1 iunie 2024.”, a transmis Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Ce amenzi riscă antreprenorii
Pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, lipsa declarației este considerată o contravenție. ANAF o va sancționa cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei. Pentru contribuabilii încadrați în categoria celor mici și mijlocii, amenda este în cuantumul cuprins între 2.500 lei și 5.000 lei. Contribuabilii cu o dimensiune mai mică decât cei mijlocii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei.
(7) ,,Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiţi potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiţi potrivit legii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.”
Cei care nu respectă termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancționați. Aplicarea amenzilor vba intra în vigoare de la 1 iunie 2024, după ce inițial măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie 2024. Această extindere a fost cerută de mediul de afaceri. Scopul a fost de a oferi persoanelor impozabile posibilitatea să-și ajusteze procedurile și sistemele în vederea transmiterii facturilor.