Luni, 4 aprilie 2022, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este programată o ediție-dialog despre noua formulă a Anului Şcolar, schimbările importante din învăţământ, ce concluzii pot fi trase după doi ani de pandemie alături de Constantin Neagu, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – EDUPART, coordonator al forului la nivelul judeţului Iaşi. Aşadar, cum văd părinţii aceste transformări şi modificări legislative educaţionale profunde ce se anunţă, propunerile şi viziunea Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, din această perspectivă, ce au însemnat ultimii doi ani pentru Şcoala românească sau dispariţia tezelor vor fi alte repere ale acestei producţii media de interes şi utilitate pentru, deopotrivă, elevi, profesori, părinţi şi decidenţi.
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi s-a înfiinţat în octombrie 2005
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi s-a înfiinţat în octombrie 2005 şi constituie platforma-suport de manifestare deschisă tuturor asociaţiilor/Consiliilor reprezentative /Comitetelor de părinţi şi chiar al părinţilor ai căror copiii frecventează instituţiile de învăţământ preuniversitar din România: grădiniţe, şcoli, licee, alte forme de învăţământ. Ea funcţionează ca asociaţie cu personalitate juridică, în temeiul dreptului de asociere prevăzut de Constituţia României, Ordonanţa Guvernului nr.26/2000 (modificată) cu privire la asociaţii şi fundaţii şi cu Decretul nr.31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice şi funcţionează pe baza Statutului propriu.
„Avem membri din toate colţurile ţării. În activitatea noastră ne bazăm pe faptul că, noi, părinţii, nu putem sta deoparte atunci când este vorba de viitorul copiilor noştri şi de aceea ne mobilizăm cu toţii şi ne implicăm, într-un mod organizat, în procesul educaţional şi în luarea deciziilor ce privesc învăţământul românesc preuniversitar”, arata aceştia.
Proiecte care privesc învăţământul preuniversitar românesc, în interesul copiilor, bazate pe experienţele de viaţă, profesionale ale tuturor membrilor
Mai departe, Federaţia Intenţionează:
„Să ne implicăm şi am reuşit acest lucru, în toate proiectele care privesc învăţământul preuniversitar românesc, în interesul copiilor noştri, bazându-ne pe experienţele de viaţă, profesionale ale tuturor membrilor noştri. Avem avantajul că printre noi se afla specialişti din toate domeniile de activitate, însufleţiţi de dragostea pentru copil. Ne dorim să ne facem ascultaţi şi să ne impunem prin profesionalism, obiectivitate şi corectitudine. Am tras deja semnale de alarmă care s-au adeverit în practică: infrastructura şcolară precară, insuficienta motivare şi lipsa unei evaluări echitabile, corecte, competenţe şi consecvente a personalului, incapacitatea sistemului de a gestiona problemele de securitate a copiilor în şcoli, programe şi planuri de învăţământ încărcate”.
Federaţia şi-a propus să se implice efectiv, devenind organ consultativ, în analiza şi dezbaterea proiectelor de legi, regulamente, reglementări care privesc decizia în actul de învăţământ
Forul şi-a propus să se implice efectiv, devenind organ consultativ, în analiza şi dezbaterea proiectelor de legi, regulamente, reglementări care privesc decizia în actul de învăţământ, până la a coaliza interesele părinţilor, elevilor şi profesorilor în promovarea unor iniţiative legislative, menite să contribuie la creşterea nivelului calitativ şi modernizarea învăţământului preuniversitar românesc, în concordanţă cu standardele Uniunii Europene.
„Participăm la şedinţe Comisiei de Dialog Social ale Ministerului Educaţiei şi luăm parte la deciziile cu privire la învăţământul preuniversitar din România. Dorim să ne implicăm în sprijinirea şi promovarea iniţiativelor, proiectelor, studiilor şi metodologiilor de succes ale asociaţiilor de părinţi, ale consiliilor reprezentative ale părinţilor, copiilor şi profesorilor, care vizează aducerea învăţământului românesc la nivelul de competentă şi aplicaţie necesar cerinţelor societăţii moderne. Obiectivul major este acela de a deveni parteneri reali, egali şi viabili, implicaţi alături de Ministerul Educaţiei, sindicatele din învăţământ, societatea civilă, în a oferi copiilor noştri suportul necesar şi obligatoriu pe care să îşi clădească cetăţenia europeană. Este în puterea noastră CA PĂRINŢI să ne unim eforturile, să ne facem auziţi în mod corect şi nedistorsionat vocile, să contribuim la concretizarea unei reforme care a început, teoretic, dar care trebuie abordată sistemic, strategic, şi, mai ales, fără tratarea copiilor noştri ca „generaţii de sacrificiu”! Ei nu au nici o vină?”, au conchis oficialii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.